Украина готовится к вступлению в ВТО

12.10.2000, 11:22

11 октября состоялось заседание Кабинета Министров Украины, на котором рассматривались вопросы обеспечения вступления Украины во Всемирную торговую организацию (ВТО). (укр.)

Як зазначив заступник Міністра економіки України Андрій Гончарук, питання вступу України до СОТ вперше розглядається на засіданні Уряду. Воно було підготовлено на міжвідомчому рівні в рамках роботи комісії, яка опікується питаннями вступу до СОТ. До неї входить 22 представники різних рівнів органів виконавчої влади, очолює комісію Міністр економіки України Василь Роговий.

За словами заступника Міністра економіки, основними перевагами, що їх отримає Україна від вступу в СОТ є, зокрема, залучення іноземних інвестицій у більших обсягах; одержання режиму найбільшого сприяння у торговельному просторі всіх країн-членів СОТ, фактично відбудеться одночасне поліпшення умов торгівлі з 138 країнами світу, на долю яких припадає понад 91% світової торгівлі. Як зазначив Андрій Гончарук, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в деякі країни Балтії, які є членами Світової організації торгівлі вже 5 років, склав $80 мільярдів. Обсяги ж експорту цих країн зросли на $40 мільярдів. Зрозуміло, що для України, в якій на сьогодні доля експорту складає приблизно 40% валового внутрішнього продукту, питання стабільної присутності на тих чи інших закордонних ринках є життєво важливими, - підкреслив заступник міністра економіки. Серед інших переваг, що їх отримає Україна від вступу до СОТ: кардинальне розв'язання проблем застосування дискримінаційних антидемпінгових торговельно-обмежувальних заходів по відношенню до українських товарів; лібералізація режиму торгівлі між Україною та ЄС для створення зони вільної торгівлі та забезпечення поступової інтеграції України до Європейського союзу; запобігання торговельно-економічної ізоляції нашої держави не тільки від країн Західної та Центральної Європи, а й від країн Східної Європи та Балтії, більшість з яких вже сьогодні є асоційованими членами ЄС.

Уряд представлятиме на слуханнях у Верховній Раді заходи щодо забезпечення вступу України до СОТ, підкреслив Андрій Гончарук. І ці слухання є принциповими, адже існують проблеми законодавчого порядку. Слід привести ті чи інші законодавчі акти у відповідність до вимог Світової організації торгівлі. За експертною оцінкою, зміни треба вносити приблизно в 60 існуючих законів або тих, що знаходяться на розгляді в Верховній Раді. Йдеться, насамперед, про законопроекти, пов'язані з оподаткуванням, зокрема, ті, що регулюють акцизи. Необхідно узгодити й питання технічного регулювання, тобто стандарти і процедури оцінки відповідності. Митна оцінка також має відбуватися на тих засадах, які існують в СОТ, зазначив Андрій Гончарук.

За словами заступника Міністра економіки, до кінця листопада 2000 року процес підготовки до розв'язання завдань, пов'язаних з законодавчим забезпеченням вступу України до СОТ буде завершено, відповідні матеріали будуть передані в секретаріат Світової організації торгівлі. В першому кварталі 2001 року відбудеться восьме засідання СОТ, на якому, ми сподіваємось, буде успішно розглянуто питання про вступ до цієї організації України.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також