АН-70 готовится к серийному производству

13.10.2000, 11:09

На заседании Кабинета Министров Украины, которое состоялось 12 октября, было принято постановление "Об организации серийного производства самолета АН-70". (укр.)

Хід обговорення цієї постанови журналістам прокоментував Володимир Новицький, голова Державного комітету промислової політики України. Як підкреслив Володимир Новицький, уряд прийняв дуже важливе рішення для реалізації програми створення військово-транспортного літака Ан-70 і транспортного літака Ан-70 Д. Програма, яка затверджена Президентом України і відповідними міждержавними угодами з Російською Федерацією, відкриває можливість організації виробничої кооперації по створенню літака. За словами Володимира Новицького, на сьогоднішній день завершується випробування літака, який здійснив більш як 380 польотів із 412 необхідних. І вже можна сказати, що ми маємо літак з високими, навіть унікальними, технічними характеристиками, який в найближчі роки не матиме аналогів в світі. Зараз ведеться підготовка до серійного виробництва літака Ан-70.

За словами Володимира Новицького, випробування буде завершено до кінця нинішнього року і тоді ж буде отримано попередній висновок про можливість його подальшої експлуатації. Але вже сьогодні розпочато роботу щодо організації серійного виробництва. До кінця року заплановані відповідні суми в бюджеті. За дорученням Прем'єр-міністра України складено графік, за яким ще в жовтні місяці надійде приблизно 8 мільйонів гривень, а до кінця року планується виділити приблизно 20 мільйонів гривень.

В Україні військово-транспортний літак створюється АНТК ім. Антонова, головне виробництво організовуватиметься на заводі "Авіант" в Києві, мотори розроблятиме запорізьке КБ "Прогрес", а вироблятимуть їх на запорізькому заводі "Моторсіч". Відповідно до угод, які існують, в Російській Федерації літак вироблятимуть на підприємстві "Авіакорт". Прийняте рішення, на думку Володимира Новицького, дозволить вирішити питання поставок комплектуючих і організацію міжнародної кооперації. Як підкреслив голова Держпромполітики України, з боку України у виробництві літака будуть задіяні більш як 50 підприємств і організацій, що дає змогу зайняти у виробництві понад 40 тисяч чоловік.

У листопаді 2000 року планується показати літак Ан-70 на аерокосмічній виставці в Китайській Народній Республіці "Джухай-2000", а також впродовж 2001 року продемонструвати літак країнам Південно-Східної Азії та Африки. За попередніми оцінками, реалізація більш як 110 літаків робить проект рентабельним, якщо ж їх буде випущено близько 200, то це дасть $3 мільярди прибутку. Відносно того, яку кількість літаків може замовити Китай, то, як зазначив Володимир Новицький, "це майбутнє". У листопаді будуть проведені відповідні консультації та переговори. Попередні оцінки, які були зроблені, говорять про те, що наш літак буде вдвічі дешевший за європейський. Його орієнтовна вартість - 50 мільйонів. Чи закрите питання створення військово-транспортного європейського літака? Ні, заявив Володимир Новицький, воно "для нас остаточно не закрите". В кінці жовтня відбудеться презентація літака для заступників міністрів оборони країн НАТО.

За словами Володимира Новицького, перший літак буде готовий до кінця 2002 року. Загалом, до 2018 року передбачається створити для України 65 літаків і для Російської Федерації - 164.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також