Грабители банка найдены

25.10.2000, 13:57

Работниками правоохранительных органов Донецка раскрыто вооруженное нападение на инкассаторов акционерного общества "Кредитбанк", совершенное в июле этого года, при котором был смертельно ранен охранник и похищено 67 тысяч гривен. (укр.)

У Донецьку розкрито один із найрезонансніших злочинів. В липні цього року серед білого дня озброєні нападники, обстрілявши інкасаторів акціонерного товариства "Кредитбанку", смертельно поранили 28-річного охоронця і поцупили 67 тисяч гривень. Три місяці потому начальник міського управління МВС України в Донецькій області Анатолій Волощук офіційно повідомив: встановлено й затримано всіх чотирьох учасників нападу.

Організатором зухвалих дій став 32-річний директор приватного магазину в Калінінському районі міста. Саме йому заборгував солідну суму грошей один із приятелів. А щоб хоч якось погасити заборгованість, той запропонував кредитору напад на інкасаторів за своєї активної участі. Директор схвалив "ділову пропозицію" і забезпечив ініціативних підлеглих вогнепальною зброєю (не пошкодував власної мисливської рушниці, з якої зробили обріз).

Два тижні гангстери-аматори пильно стежили за інкасаторами, фіксували маршрут та порушення охоронцями існуючої інструкції і системи охорони. Саме останнє й посприяло здійснити задумане. Хоча перша спроба заволодіти чужим автомобілем, потрібним для нападу, виявилася невдалою. Водій розгадав справжні наміри "пасажирів" і встиг чкурнути подалі від гріха. Однак уже через три дні нападники знову зупинили перший-ліпший легковик, погрожуючи зброєю, висадили водія і у визначений час під'їхали до банку. Дочекавшись інкасатора, обстріляли охорону, схопили мішок із грішми і втекли. Щоправда, під час перестрілки один із нападників отримав поранення в голову (у лікарні пізніше пояснював, що поранився металевою стружкою).

Пересівши в інший автомобіль, зловмисники безперешкодно зникли з місця злочину і невдовзі "лягли на дно" в Росії. Та коли повернулися додому, незабаром вже давали свідчення. До речі, розкриття правоохоронцями нападу на інкасаторів передбачало й певний матеріальний стимул. Адже керівництво пограбованого "Кредитбанку" запевнило, що, як і було обіцяно раніше, 50 тисяч гривень надійдуть на рахунок Фонду сприяння правоохоронних органів.
Павло Кущ. Донецьк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також