Цена мелиорации

03.10.2000, 10:55

Некогда судоходная речка Припять, которая берет свое начало в Волынском Полесье, в последние десятилетия зарастает и мелеет. (укр.)

Річка Прип'ять, як відомо, починає свій шлях до Дніпра-Славутича з Волинського Полісся, недалеко від Західного Бугу, який свої води віддає Балтиці. На жаль, колись судноплавна Прип'ять сьогодні заростає, міліє. Зрозуміло, це не на користь головній водній артерії України. Нинішньої весни цю важливу проблему обговорювали на міжнародній науково-практичній конференції. І дійшли згоди - Прип'ять треба розчистити, відновити її русло, яке спотворили головним чином меліоратори. Річка повинна нести свої води тим шляхом, яким він був 50 і більше років тому. Інакше виникатимуть серйозні проблеми - підтоплення і затоплення сіл, полів.

Спеціалісти ЗАТ "Волиньводпроект" розробили схему захисту від повеневих затоплень. Доведеться за допомогою земснаряда рятувати 53 села, будуючи водозахисні споруди. Вартість проекту 80 млн. гривень. А хто оцінить втрати, завдані людям паводками і необдуманим тотальним осушенням? Тепер потрібні величезні кошти, щоб виправити згубний вплив діяльності колишніх політиканів від природи.
Леонід Лагановський, власний кореспондент "Урядового кур'єра" у Волинській області.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також