Украина продолжает уничтожать свои ракеты

06.10.2000, 11:22

Конгресс США выделил около $24 миллионов на реализацию проекта по сооружению в Украине установки для ликвидации топлива твердотопливных ракет СС-24. (укр.)

Про це повiдомив заступник Мiнiстра оборони України, командуючий 43-ю ракетною армiєю Володимир Михтюк в iнтерв'ю журналістам, перебуваючи у Первомайському районi Миколаївської областi. За його словами, в цю суму також входить вартiсть будiвництва пiлотної установки з вилучення твердого ракетного палива. Пiлотну установку, як i завод з переробки палива, буде побудовано на Павлоградському хiмiчному заводi.

Володимир Михтюк зазначив, що необхiдне устаткування для будiвництва пiлотної установки фірма Morrison Knudsen, яка вестиме цей проект і буде його головним підрядчиком, уже закупила. В Україну зі США воно надiйде в першому кварталi 2001 року, що вiдповiдає "графiку проекту". Проте, на думку Михтюка, головною проблемою при лiквiдацiї твердого палива ракет є вiдсутнiсть досвiду. Як повiдомив заступник командуючого 43-ї ракетної армiї з озброєння Владислав Бушуєв, на територiї Павлоградського хiмiчного заводу буде побудовано 4 сховища для ракет. "Близько двох тижнiв тому пiдписано контракт зі спорудження таких сховищ, i роботи практично почалися", - зазначив вiн. Сховища мають бути збудованi до грудня 2000 року. У кожному сховищi зберiгатиметься 8,5 ракети, оскiльки вилученi СС-24 розбираються на 3 рiвнi i зберiгаються в такому виглядi. Кожен з рiвнiв важить близько 35-40 тонн. Нинi розiбранi ракети зберiгаються в Михайленках на Житомирщині i Первомайську на Миколаївщині.

Командуючий також повiдомив, що українська сторона веде переговори з Росiєю з питань знищення твердопаливних ракет.

А для лiквiдацiї 55 шахтно-пускових установок, що залишилися пiсля знищення в Українi ракет СС-4 i СС-5, необхiдно $2,75 мільйона, вважає заступник командуючого 43-ї ракетної армiї з озброєння Владислав Бушуєв. Володимир Михтюк зазначив, що оборонне вiдомство вже надiслало на адресу Мiнiстерства оборони США листа з проханням про надання допомоги при лiквiдацiї цих шахтно-пускових установок. "Ми сподiваємося, що США позитивно вирiшать це питання i територiю України буде очищено", - сказав вiн.

Керiвництво Мiноборони ухвалило рiшення обмежити доступ до шахтно-пускових установок мiсцевим жителям, щоб уникнути можливих негативних наслiдкiв.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також