В Украине борются с палочкой Коха

02.11.2000, 10:25

В Украине проходит второй этап гуманитарной программы "Красный Крест против туберкулеза и СПИДа". (укр.)

Зараз в Україні понад 650 тисяч тільки офіційно зареєстрованих хворих на туберкульоз, з яких 130 тисяч мають активну форму недугу, тобто є сіячами небезпечної інфекції. "Спеціалісти вважають, що реально хворих у 2-2,5 раза більше", - каже головний фтізіатр Міністерства охорони здоров'я Юрій Фещенко.

Деяку таємничість у статистику вносить засекреченість віднедавна цифр з місць позбавлення волі. Остання відкрита статистика звідти датується станом на 1 січня 1999 року - тоді нараховували 14 тисяч затриманих і в'язнів з активною формою туберкульозу.

Перший етап червонохресного проекту, якому сприяли Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Німецький Червоний Хрест, а фінансово підтримував гуманітарний відділ Європейського Співтовариства, розпочали ще у березні минулого року. Підсумками акції стали обладнання для 28 медико-соціальних центрів, 1300 велосипедів. У чотирьох пілотних областях - Житомирській, Черкаській, Чернігівській та Київській - малозабезпечені хворі на туберкульоз отримали 100 тисяч продуктових та 30 тисяч гігієнічних наборів на загальну суму понад 1 млн. євро.

На другий етап акції організатори сподіваються отримати обіцяні міжнародними інституціями 600 тисяч євро допомоги. А основна надія - на своїх "нових" українців і просто багатих людей. За словами голови Українського Червоного Хреста Івана Усіченка, заохочувати заможних людей до меценатства збираються пільгами, які нещодавно розробили. Щоправда, розглядатися це питання буде не раніше наступного року. Бо у черговий раз подавати законопроект про надання пільг меценатам можна буде лише згодом.

Як заявила заступник голови парламентського комітету охорони здоров'я материнства і дитинства Лілія Григорович, очікують, що у бюджет на наступний рік на боротьбу з туберкульозом впишуть заплановані 36 млн. гривень (бюджет-2000 передбачав 27,5 млн. гривень). Збільшення фінансування протитуберкульозних програм диктує жахлива статистика смертності від сухот - 10 тисяч українців за минулий рік.
Валентина Кащенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також