30 ноября - второе чтение бюджета

21.11.2000, 14:12

Основные изменения в проекте Госбюджета-2001, подготовленном правительством ко второму чтению и переданном в соответствии с регламентом Верховной Раде 16 ноября, вызваны уточнением не макроэкономических показателей, а более реалистичной оценкой доходов от приватизации, заложенных в доходной части бюджета. (укр.)

Як наголосив днями на прес-конференції для вітчизняних та зарубіжних представників мас-медіа Міністр фінансів Ігор Мітюков, на занадто оптимістичний підхід уряду в оцінці надходжень і необхідність ефективнішого використання приватизаційних коштів вказав насамперед Президент України Леонід Кучма. Ряд комітетів та фракцій Верховної Ради також висловили сумнів щодо 9 млрд. грн. доходів, отриманих у наступному році від приватизації. На зміну позиції уряду у цьому питанні вплинув і отриманий від Фонду держмайна помісячний графік надходжень від приватизації, який увінчує сума у 8 млрд. грн. Але найсуттєвіше те, що останні три мільярди мають надійти лише в грудні майбутнього року. Отже, чи має уряд право, поставив Ігор Мітюков закономірне запитання, враховувати ці гроші у видатковій частині бюджету-2001?!

Тому після тривалих консультацій і розрахунків уряд зупинився на максимально можливій цифрі надходжень від приватизації наступного року - 5,9 млрд. грн. Виходячи також із зауважень, висловлених у ході першого читання проекту бюджету-2001, урядом заплановано вжити ряд заходів щодо зменшення прогнозного рівня інфляції у наступному році до 13,6%. Уточнені і прогнозні дані щодо майбутньої цифри валового внутрішнього продукту: вона збільшилась до 196 млрд. грн. За словами Міністра фінансів Ігоря Мітюкова, це зумовлено насамперед тим, що динаміка ВВП у поточному році розвивається краще, ніж очікувалося. Тому у кращий бік змінилися і деякі стартові показники бюджету-2001, які дають підстави говорити про приріст ВВП у наступному році на рівні не менш, ніж 4%.

Усі проектні бюджетні показники майбутнього року грунтуються на прогнозному курсі гривні до американського долара на рівні 6,2. Розрахунки показують, зауважив Ігор Мітюков, що його коливання у межах 6-6,5 грн. за дол. США однаково впливатимуть як на доходну, так і на видаткову частину бюджету.

Міністр фінансів назвав розумним і виваженим рішення Верховної Ради про розгляд проекту бюджету у другому читанні 30 листопада, оскільки уряд матиме достатньо часу для постатейного узгодження його параметрів у парламентських комітетах та фракціях.
Леонід Самсоненко.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також