Украина расширит свою деятельность в Антарктике

21.11.2000, 18:40

Перспективы расширения научных, хозяйственных и других программ деятельности в Антарктике открывает для Украины присоединение к Протоколу об охране окружающей среды Договора об Антарктике. Проект закона о присоединении одобрен на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии. (укр.)

Антарктика - унікальна біогеографічна область планети, що включає найхолодніший континент Антарктиду і акваторію Південного океану. Вона відіграє виключну роль у формуванні клімату на Землі.

Укладений у 1959 році Договір про Антарктику передбачає використання льодового континенту усіма народами і виключно для миру і наукових досліджень. Разом з тим, Антарктика є надзвичайно вразливою екологічною системою, яка може зазнати від людської діяльності. Саме тому ряд країн підписали мадридський Протокол про охорону навколишнього середовища до Договору про Антарктику, який набув чинності два роки тому. Протокол оголошує Антарктику природним заповідником, континентом миру та науки, встановлює там всебічний природоохоронний режим.

Україна ратифікувала Договір про Антарктику у вересні 1992 року. Приєднання до Протоколу надасть нашій країні статус Консультативної сторони Договору, завдяки чому посилиться її участь в роботі міжнародних органів з управління Антарктикою. Це важливо з огляду на те, що Україна має в Антарктиці власну науково-дослідницьку станцію "Академік Вернадський", здійснює регулярні морські експедиції в регіоні, що підпадає під правовий режим Договору. Проведення в Антарктиці наукових досліджень дає право Україні на квоти для вилову риби і крилю, що надто важливо для нашої економіки. Крім того, станція "Академік Вернадський", на якій українські вчені ведуть дослідження з 1996 року, включена до глобальної системи спостережень за кліматом.

Приєднання до названого Протоколу сприятиме піднесенню міжнародного авторитету України у вирішенні всесвітніх екологічних проблем.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також