Могильник радиоактивных отходов напоминает о себе

24.11.2000, 14:02

В Днепродзержинске в очередной раз напомнил о себе Приднепровский химический завод, а точнее, огромный по площади и глубине залегания могильник радиоактивных отходов урановой руды, которые были захоронены еще несколько десятилетий тому назад. (укр.)

На місці події побував Міністр з питань надзвичайних ситуацій і зі справ захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Василь Дурдинець. Отже, ситуація справді серйозна. До Дніпродзержинська днями прибули спеціалізовані війська Міністерства надзвичайних ситуацій, загін негайного реагування з відповідною технікою.

Найбільшу загрозу нині становить річка Коноплянка, яка з підняттям рівня грунтових вод добряче набралася смертоносних нуклідів і тепер ось-ось може ними наповнити Дніпро та інші ріки України.

Сама кількість радіоактивних шлаків у могильнику складає 36 мільйонів тонн. І нині саме з ними пов'язують те, що за останні роки смертність населення у Дніпродзержинську утричі перевищила народжуваність, а рівень онкозахворювань і взагалі не має аналогів в Україні.

Ця ситуація, кажуть, викликала неабияку стурбованість з боку Президента України, який і розпорядився вжити негайних заходів. А з державного бюджету для цього виділено 2,3 мільйона гривень.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також