В Европу - вместе с Турцией?

25.11.2000, 11:13

Вхождение Украины и Турции в Европейский союз будет иметь большой стимулирующий эффект не только для двух стран, но и для Европы в целом, заявил Президент Украины Леонид Кучма в последний день своего официального визита в Анкару. (укр.)

Президент висловився за "об'єднання зусиль України й Туреччини в інтеграції до європейських структур", однак як таке побажання можна вкласти в реальну схему - невідомо.

Значно реальнішими зате виглядають ініціативи двох Президентів у торгово-економічній галузі. Підбивши підсумки взаємної торгівлі за минулий рік (а вона складала загалом $875,8 млн.), Леонід Кучма та Ахмед Неджер Сизир заявили про бажання підвищити товарообіг до $2 млрд. на рік. Для цього, зокрема, Україна і Туреччина хочуть розробити довгострокову програму економічного співробітництва на 10, а то й 15 років. Можливо, досягнути омріяних президентами двох мільярдів товарообігу вдасться, якщо Україна переможе в "танковому тендері". Учора в Анкарі, звісно, про конкретність цієї перспетиви не говорили, однак, як сказав Міністр закордонних справ Анатолій Зленко "Інтерфаксу", турецька сторона "дає нині дуже високу оцінку нашому танкові Т-84".

Упродовж візиту йшлося також про співпрацю в енергетичній галузі. Анкара, як повідомив "Інтерфаксу" Анатолій Зленко, висловилася за додаткове отримання 6 млрд. кубометрів газу. Нині ж, нагадаємо, в Туреччину з Росії через Україну надходить 12 млрд. кубометрів газу.

Наостанок Леонід Кучма запросив Президента Туреччини відвідати Україну з офіційним візитом у 2001 році.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також