"Лыбидь Плаза": проект становится реальностью

08.11.2000, 11:10

В ближайшее время в Украину могут поступить инвестиции в сумме не менее $60 млн. на строительство в Киеве современного торгово-развлекательного центра (ТРЦ) "Лыбидь Плаза". (укр.)

Здається, цього разу від них важко буде відбитися, навіть посилаючись на необхідність "збереження архітектурного обличчя міста, історичного ландшафту" та на інші причини, через які у столичному Києві за роки незалежності не споруджено жодної громадської будівлі справді європейського масштабу, п'ятизіркового готелю, наприклад.

Нині йдеться про багатофункціональний комплекс, аналогів якому немає на теренах СНД, проте які вже масово з'явилися спочатку в США, а потім у Європі. 1996 року перший ТРЦ у Центрально-Східній Європі - "Дуна Плаза" відкрився в Будапешті. Нині їх в Угорщині діє з півсотні загальною площею понад 2 млн. кв. м, тут розміщуються універмаги і супермаркети, ресторани і кафе, офіси і банки, косметичні салони, автостоянки, кінотеатри і навіть штучні ковзанки. В такому комплексі можна перебувати цілий день і не набридне, якщо, звичайно, гаманець дозволить.

Кілька років тому угорське АТ "Транселектро", яке інвестувало "Дуна Плаза", уклало угоду з Київською міською держадміністрацією про інвестиційний проект "Либідь Плаза". На недавній зустрічі партнерів у посольстві Угорщини в Україні було повідомлено, що справа набуває реальних обрисів. Проект уже затверджено містобудівною радою, і є рішення міськради про відведення майданчика для спорудження ТРЦ на Либідській площі столиці.

Інвестори заявляють, що готові розпочати будівництво, як тільки територію майданчика буде звільнено від нинішніх землекористувачів. Саме будівництво триватиме 17 місяців, отже, об'єкт може бути зданий в експлуатацію до кінця 2002 року.

Отже, Будапешт стає своєрідною архітектурною матрицею для нового Києва. Щойно наші архітектори і скульптори спромоглися на проект монумента Незалежності, який на диво нагадує монумент у Будапешті на площі Героїв, а в перспективі матимемо свій аналог угорського варіанта ТРЦ. Що ж, Будапешт давно зажив слави однієї з архітектурних столиць Європи, тож не гріх і повчитися у сусідів. Хоча монументи мають бути оригінальними.
Олег Олійник.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також