21 декабря должны быть подписаны соглашения по газовому сотрудничеству

15.12.2000, 11:54

14 декабря состоялась встреча Премьер-министра Украины Виктора Ющенко и членов украинской делегации с делегацией Российской Федерации во главе с руководителем российского правительства Михаилом Касьяновым, которые прибыли в Украину в связи с закрытием Чернобыльской АЭС. (укр.)

Як заявив Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко на прес-конференції, що відбулася після переговорів, розмова торкалася головним чином двох проблем. Перша - це закриття Чорнобильської АЕС та участь Російської Федерації у завершенні будівництва та комплектації обладнанням і паливом двох ядерних реакторів на Хмельницькій та Рівненській АЕС. І друге - відрегулювання тих складних питань, які нагромадилися в газовому секторі. Віктор Ющенко підкреслив, що сторони підтвердили "дух і букву" принципів, які зафіксовані в меморандумі, підписаному главами двох урядів. І підтвердили, що це і є ключові принципи, на яких уже формуються "корпоративні і державні угоди". Під час нинішньої зустрічі, як зауважив Віктор Ющенко, на якій були присутні також керівники корпоративних структур, було обговорено "нюанси застосування положень меморандуму до окремих угод". Сьогодні, за словами українського Прем'єра, "обидві сторони володіють алгоритмом розв'язання всіх питань, що стосуються як минулого, так і майбутнього в регулюванні газових проблем".

Як заявив глава російського уряду Михайло Касьянов, після сьогоднішніх переговорів "є впевненість у тому, що найближчими днями, а саме - не пізніше 21 грудня, тобто до зустрічі президентів двох країн у Москві, комплект документів і угод буде підписано. Серед документів, які передбачається підписати, Михайло Касьянов назвав угоду про транзит, або, уточнив він, це формула забезпечення гарантій транзиту російського газу територією України. Другий - так званий "кредит застереження" - тобто при необхідності Росія надасть Україні товарний кредит в 5 млрд. кубометрів газу. Ще одна угода передбачає надання сезонного технічного кредиту, який надається для вирівнювання можливих сезонних коливань у потребі газу. Крім того, будуть укладені контракти між господарюючими суб'єктами.

"Коли ми оцінюємо динаміку наших стосунків і переговорного процесу загалом, - підкреслив Віктор Ющенко, - дуже важливо зазначити, що чотири раунди переговорів було присвячено тому, як сформувати принципи, і я вважаю, що це був найскладніший і найважчий етап, останні ж два раунди присвячені виключно механізмам. Це вже зовсім інший рівень узгодження проблем врегулювання газових стосунків".

Михайло Касьянов уточнив, що це були не просто механізми. "Ми обговорювали цифри, те, що зазвичай роблять на рівні заступників Міністрів фінансів, процентні ставки, способи їх вирахування". За останні місяці "ми так глибоко занурилися в цю тему", в такі деталі, що "своїми консультаціями і переговорами дали остаточно "зелене світло" експертам для завершення обробки цих документів з тим, щоб до 21 грудня ці угоди підписати, або парафувати, що практично одне й те ж саме."

Російський прем'єр уточнив також, що питання про реструктуризацію українських боргів за газ під час нинішніх переговорів не обговорювалось, оскільки сторони приділили багато уваги цьому питанню на переговорах у Мінську. Цей борг буде оформлено цінними паперами і борговими зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України" і гарантовано державою Україна. Термін погашення ще уточнюється. До квітня наступного року дано час експертам остаточно з'ясувати деталі, зокрема, яка сума підлягає врегулюванню, а також умови випуску цінних паперів та умови гарантії.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також