Виктор Ющенко: "Уголь - не подарок Николая"

21.12.2000, 11:31

На совещании Премьер-министра Украины с руководителями предприятий и представителями местной власти Донецкой области, которое было посвящено вопросам развития топливно-энергетического комплекса, правительство представило программу развития отрасли на 2001 год. (укр.)

В активі уряду - збільшення цього року вдвічі, порівняно з 1999 роком, суми грошей, отриманих вугільниками від реалізації продукції, доведення рівня проплат за енергетичне паливо до 100% та стабілізація виплати зарплати шахтарям...

Якщо факти і цифри заперечити важко, то шляхи поліпшення фінансового становища шахт із Києва та з регіону бачать по-різному. Так по-різному, що за рік діяльності уряду призводили до неприхованого протистояння, наприклад з питання створення регіональної паливно-енергетичної компанії. А висловлена днями пропозиція Віце-прем'єра Юлії Тимошенко збільшити ціни на коксівне паливо і продавати його винятково на аукціонах викликала в області просто бурхливу реакцію. Адже за останні кілька років потоки вугілля, газу, коксу і металу перейшли під контроль кількох регіональних трейдерів, які вклали певну суму коштів у розвиток шахт в обмін на паливо, яке видобувається.

З 1 січня наступного року доходи шахт збільшаться на 20% завдяки підвищенню цін на коксівне паливо. Отож підприємства додатково отримають 400 мільйонів гривень. Уряд і директори насамперед металургійних підприємств дійшли згоди, що подальше автоматичне підвищення цін зробить наш метал неконкурентним на зовнішньому ринку і розкрутить маховик інфляції на внутрішньому. Віктор Ющенко запропонував провести спеціальну колегію Мінпаливенерго, на якій за участю вугільників, енергетиків, коксохіміків, металургів обговорити цінову політику. На думку прем'єра, так само шляхом консультацій повинні вироблятися й інші ключові рішення.

Керівництво галузі з нового року переводить всю основну закупівлю товарів і послуг на тендерну основу. Віктор Ющенко застеріг від продовження ганебної практики відвантаження палива без оплати, після чого шахтарі вимагають зарплату не у споживачів, а в держави: "Жоден кілограм вугілля не повинен нагадувати подарунки Миколая".

Процес реформування у вугільній галузі почнеться із корпоратизації. Оскільки диспропорції між доходами і витратами у різних шахт різні, програмою розвитку ПЕК передбачено розділити всі вугільні підприємства на три групи. До першої увійдуть лише рентабельні, які зможуть самостійно підтримувати рівень видобутку. Такі шахти буде корпоратизовано й виставлено на аукціон. Шахти другої групи, наймасовішої, підлягатимуть санації, після чого частина з них на конкурсній основі буде передана в управління конкретним фізичним або юридичним особам, частина залучить кошти шляхом додаткової емісії акцій тощо. Третя група підприємств, де вичерпано запаси і глибока реконструкція неможлива, підлягатиме закриттю.
Ліна Кущ.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також