"Гладиатор" поборется за "Золотой глобус"

23.12.2000, 11:04

В Голливуде оглашен список номинантов на "Золотые глобусы" - престижные кинонаграды, которые каждый год присуждает Ассоциация зарубежной прессы этой киноимперии. (укр.)

Призначення "Глобусів" розглядається як генеральна репетиціїя перед врученням у березні "Оскарів". Статистика така: за 57 років існування нагороди лауреат "Золотого глобуса" в категорії "кращий фільм року" в 41 випадку повторював свій успіх і на церемонії вручення "Оскарів".

Цього року по п'ять номінацій на "Золотий глобус" здобули фільм режисера Стівена Содерберга "Дорожній рух" про нарковійни в США та епічний історичний фільм про часи Римської імперії режисера Рідлі Скотта "Гладіатор". За звання кращого фільму року змагатимуться шість стрічок: окрім двох згаданих, це "Ерін Брокович" (ще одна режисерська робота Содерберга), "Диво-хлопці", "Біллі Елліотт" та "Сонячне світло". За "Золотий глобус" для кращого неангломовного фільму змагатимуться "Любові Перро" (Мексика), "Тигр, що плазує, Дракон, що сховався" (Тайвань), "Сто сходинок" (Італія), "Малена" (Італія) та "Вдова Св. Петра" (Франція).

Приємно відзначити, що кілька номінацій на "Золотий глобус" має британський фільм "Біллі Елліотт", котрий входив до конкурсної програми цьогорічного Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" і здобув у Києві дві почесні нагороди: за кращий повнометражний ігровий фільм та приз ім. Іва Монтана кращому молодому актору фестиваля - виконавцю головної ролі у цій стрічці Джеймі Беллу.

Церемонія вручення "Золотих глобусів" відбудеться 21 січня у Голлівуді.
Олександр Шиманський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також