Нацбанк доволен

27.12.2000, 14:09

Главный банкир Украины выступает за коррекцию валютно-курсовой политики. (укр.)

Учора голова Нацбанку Володимир Стельмах під час прес-конференції підбив підсумки року, що минає. Він наголосив на тому, що НБУ ставив за мету утримати ціни, забезпечити кредитні відносини, а також знизити рівень негрошових розрахунків та обмежити вплив тіньового сектору економіки. Одним із найбільших досягнень цього року пан Стельмах вважає реструктуризацію заборгованості Міністерства фінансів перед Нацбанком, при цьому головний банкір заявив, що наполягатиме на тому, аби державні облігації розміщувалися під 16,4% річних. Як показове явище, що засвідчує зростання економіки, було охарактеризовано розширення кредитних вкладень (зокрема, короткотермінові зросли на 191% порівняно з минулим роком).

Володимир Стельмах висловив своє задоволення дією плаваючого курсу гривні до долара, що дозволило зрости експорту на 25%, а імпорту - на 18%. Водночас голова Нацбанку зазначив, що валютно-курсова політика має низку недоліків. Про це свідчить те, що внутрішні ціни стають меншими, ніж зовнішні. Це призводить до того, що таку продукцію, як, наприклад, хімічні добрива, фермери не можуть придбати через їхню дорожнечу, тоді як основний потік цих товарів спрямовується на експорт, за кордон, з огляду на сприятливу кон'юнктуру.

Голова НБУ вважає, що не вдалося досягти надійної фінансової стабільності банківської системи. Основним сигналом неблагополуччя у цій сфері є великий розрив між ціною на кредити і ціною на депозити. Крім того, центробанк, як і раніше, непокоїть забезпечення ліквідності комерційних банків. Пан Стельмах зупинився на характеристиці діяльності двох таких помітних банків, як "Слов'янський" і "Україна". Щодо першого з них, буде застосовано всі передбачені законом засоби впливу. Стосовно ж другого - то досі невідомо, який буде обрано варіант для його оздоровлення. На прохання одного з кореспондентів охарактеризувати діяльність банку "Аркада", який широко залучає кошти внутрішніх інвесторів, Володимир Стельмах зауважив, що для нього є новиною невиконання цією установою своїх договірних зобов'язань перед клієнтами, і він доручить департаменту з наглядової політики перевірити ці факти.
Тетяна Ковтун.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також