Новое тысячелетие начнется с жестких мер

28.12.2000, 11:05

Вице-премьер-министр Юрий Ехануров заявил, что правительство начнет третье тысячелетие с увольнения с должностей руководителей предприятий с государственной долей акций, которые не выполнили обязательств перед бюджетом и Пенсионным фондом в 2000 году. (укр.)

Логічно. Адже нинішній приріст промислового виробництва наступного року має стати базовим для розрахунків. Тож дорога до економічного зростання стає дедалі крутішою, а цінова кон'юнктура - дедалі несприятливішою. Зайве підтвердження - різке здешевлення на світовому ринку плаского прокату та чавуну. За прогнозами спостерігачів, українські металурги в першому кварталі наступного року працюватимуть на зовнішніх ринках зі збитками.

Голова правління ВАТ "Запорізький металургійний комбінат" Віталій Сацький, інформуючи Прем'єр-міністра Віктора Ющенка про втрату у листопаді 2,1 мільйона гривень прибутку, пропонує з січня по травень запровадити мораторій на підвищення цін на стратегічні сировинні та енергоресурси. Інакше, зазначає, підприємства гірничо-металургійного комплексу просто зупиняться.

Мабуть, оголошуючи від імені уряду свій ультиматум, думав про це і Юрій Єхануров. І думки ті були невтішні: значною мірою завдяки набиранню обертів у металургійному комплексі вітчизняна промисловість почала виходити з економічної кризи. За рахунок таких підприємств, як "Запоріжсталь", формується бюджет держави. Але ж у підпорядкуванні Держкомітету з промислової політики 463 підприємства з державною формою власності та менеджменту. Причому на 20 працює по більш як 5000 чоловік, а на 86 - понад 500. Чому ж з прибутками - десятки, а зі збитками - сотні?

Як вважає Юрій Єхануров, спеціальні уповноважені державою менеджери на акціонерних зборах можуть порушити питання про зміну керівництва на нерентабельно працюючих підприємствах. І небезпідставно вважає. Оскільки цього року процеси роздержавлення відбувалися жваво саме у металургії.
Сергій Влад.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також