О рабочем визите Министра иностранных дел Украины в Польшу

05.12.2000, 12:12

4 декабря Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко находился с однодневным визитом в Польше, целью которого было обсуждение с руководством страны вопросов углубления и наполнения конкретным содержанием стратегического украино-польского партнерства и участия двух стран в формировании европейских энергетических рынков. (укр.)

Під час візиту глава українського зовнішньополітичного відомства провів переговори зі своїм польським колегою Владиславом Бартошевським. Головну увагу співрозмовники присвятили підготовці зустрічі Президентів двох країн Л.Кучми та А.Кваснєвського, яка має відбутися найближчим часом в Україні та дати новий поштовх розвитку двосторонньої співпраці в різних галузях. За словами В.Бартошевського, "Україна для нас має особливе значення, і Польща налаштована на плідну співпрацю та добре партнерство з вашою країною". Як наголосив під час переговорів А.Зленко, стратегічний характер взаємин між нашими країнами вимагає системних підходів. Саме для їх опрацювання він запропонував провести найближчим часом у Києві міжнародну конференцію за участю урядових структур, політиків, представників громадськості України та Польщі з метою обговорення стану та перспектив двостороннього стратегічного партнерства. Ця пропозиція була підтримана В.Бартошевським.

"Україна вважає, що вона має бути повноправним учасником реалізації нової енергетичної стратегії Європейського союзу і прагне зайняти відповідне місце в загальноєвропейській системі енергозабезпечення", - підкреслив А.Зленко, викладаючи позицію нашої держави щодо формування європейських енергетичних ринків. Ми із розумінням ставимося до бажання ЄС диверсифікувати поставки енергоносіїв та готові зробити відчутний внесок в здійснення відповідних проектів. Втім, зазначив Міністр закордонних справ України, реалізація таких проектів повинна забезпечувати, насамперед, економічні інтереси, а не політичні наміри. При цьому повинні враховуватися інтереси експортерів, транзитерів та споживачів природного газу. У цьому контексті А.Зленко запропонував задіяти вповні можливості української газотранспортної системи, яка є однією з найпотужніших в Європі. Вбачається економічно і технологічно більш життєздатним модернізувати газотранспортну систему України, аніж реалізовувати російські пропозиції щодо збільшення поставок газу до Західної Європи шляхом будівництва нових газопроводів в обхід України. Він запропонував створити міжнародний консорціум на основі концесії або запровадити інший прийнятний механізм управління українськими газопроводами, що могло б стати спільною справою країн-членів ЄС, Росії, України та Польщі. У разі ж прийняття рішення про будівництво обхідного газопроводу, наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства, наша держава наполягатиме перед ЄС, країнами-транзитерами та споживачами на необхідності своєї участі у цьому проекті та збереженні існуючих обсягів транзиту газу її територією на довгострокову перспективу.

Міністри закордонних справ двох держав обмінялися думками з приводу ряду міжнародних питань, а також деяких гуманітарних аспектів українсько-польських відносин.

А.Зленко запросив В.Бартошевського відвідати Україну з офіційним візитом. Це запрошення було з вдячністю прийнято.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також