Американские ученые определили, что курение - от нервов

07.12.2000, 15:05

Американские ученые определили, что среди курящих людей, преимущественно зрелого возраста, большинство людей склонны к нервным расстройствам. (укр.)

Науковці дійшли висновку, що розлади нервової системи у підлітковому віці (такі, як полохливість, несподівані напади страху і агорафобія, тобто патологічний страх перед громадськими місцями) спричинюють їхній потяг до паління - як буцімто заспокійливої звички. Проте антидепресивна дія тютюну - примарна. Тривалі спостереження за дорослими, які палять протягом багатьох років, засвідчили, що вони не лише стали "в'язнями" запальнички й попільнички, і погіршували собі цим здоров'я. У курців, які випалювали по 20 сигарет щодня, американські дослідники зафіксували ще й значне зростання кількості розладів нервової системи. У одних спостерігалася тривала депресія, інші страждали від панічного страху, причини якого залишалися нез'ясованими. Результати досліджень, опублікованих у часописі Американської медичної асоціації, свідчать, що часто люди починають палити через депресію і гнітючий психічний стан.

"Нікотин руйнує центральну нервову систему. Коли людина палить, то виникає так званий "ефект куріння", який заважає організму повноцінно використовувати кисень", - наголошує керівник досліджень впливу паління з університету Колумбії (США) Джефрі Джонсон. Джефрі Джонсон взяв інтерв'ю у 688 курців у 1985-86 роках, коли їм було приблизно 16 років та повторно поспілкувався з ними вже у 1991-93 роках, коли вони вже досягли 22-річного віку. Виявилося, що значна частина "фанатів тютюну" палять через надмірне нервування. Проте, на жаль, цигарка не заспокоює, а лише ще більше розхитує психіку людини.
Остап Плющенко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також