Опять Румыния травит нам жизнь

16.03.2000, 13:40

13 марта на водохранилище румынской горнодобывающей шахты Бая Борса, на месте ликвидированного аварийного прорыва, произошел повторный сброс воды, загрязненной ионами тяжелых металлов (укр.).

Як "УМ" уже повідомляла, над Україною знову нависла небезпека, спричинена наслідками аварії на румунській гірничовидобувній шахті Боя Борса. Через прорив греблі 20 тисяч тонн забрудненої свинцем та цинком води вилилося у місцеві ріки. У суботу важкі метали уже гуляли нашою Тисою. Як з'ясувалося зараз, не останній раз.

Позавчора під вечір з Рахівського району Закарпаття надійшла інформація про візуальне спостереження інтенсивного забрудження води в Тисі. Про загрозу повторного забруднення негайно було повідомлено управління екобезпеки, облводгосп, місцеву владу. Після консультації з румунською та угорською сторонами вдалося з'ясувати, що 13 березня вдень на водосховищі шахти Бая Борса, на місці ліквідованого аварійного прориву, стався повторний скид забрудненої іонами важких металів води. Щоправда, офіційної інформації про цю подію від румунської сторони ще не надходило. За даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України, станом на вчора концентрація свинцю у Тисі у 2,4 раза перевищує граничнодопустимі норми.

На щастя, поки не зареєстровано жодного випадку отруєння людей. До речі, воду для мешканців постраждалих районів возять із сусідніх міст. У МінНС стверджують, що уже організовано терміновий додатковий відбір проб води для проведення лабораторних досліджень. Поки що важко сказати, у скільки оцінюються збитки, завдані аварією на шахті, як, зрештою, і те, хто нестиме відповідальність за наслідки екологічної катастрофи. Як повідомив "УМ" заступник начальника Держводгоспу Анатолій Вельбик, Україна має підписані з Угорщиною та Румунією міжнародні угоди щодо співпраці у прикордонних водах. Сьогодні у Закарпатті представники трьох країн активно обговорюють наслідки румунської аварії. Не виключено, що ця зустріч суттєво прояснить ситуацію. Лариса ПІВТОРАК. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також