Ой, летели пьяные гуси

16.03.2000, 15:25

Люди и промышленные предприятия все чаще используют русло одной из крупнейших рек Донецкой области, Кальмиус, как сточную канаву. На днях в реке было обнаружено несколько килограммов ртути (укр.).

Води у Кальміусі майже не лишилось Одна з найбільших річок Донецької області Кальміус нині справляє гнітюче враження. Промислові підприємства і приватні особи все частіше використовують її русло як стічну канаву. Днями річка отримала ще один відчутний удар - у ній виявили кілька кілограмів ртуті.

Небезпечну знахідку спершу помітили на мосту буквально в центрі Донецька. Саме тут хтось розбив колбу, з якої частина ртуті потрапила у річку. Нейтралізувавши на мосту небезпечині випари спеціальним розчином, аварійно- ремонтна бригада державного виробничого підприємства "Укрпромводчермет" взялася піднімати ртуть із дна ріки. Аби знизити рівень води над ртутною плямою, довелося навіть споруджувати із бетонних блоків невелику дамбу. А вже потім робітники кілька годин визбирували з холодної води "рідкий метал".

Ртутну небезпеку ліквідовано, але рівень забруднення Кальміуса залишається катастрофічним. Сюди регулярно "впадають" нечистоти Мушкетівських відвалів, де зберігаються відходи Макіївського металургійного комбінату, Ясиновського та Макіївського коксохімічних заводів. Кислотні стоки червоно-жовтого кольору перевищують усі допустимі норми і розчиняють у воді сполуки заліза, марганцю, аміаку, а також фенолів, ціанідів, роданідів та іншої токсичної гидоти.

Не відстає від промислових монстрів і донецький лікеро-горілчаний завод. У селищі Караванне не працює станція перекачування, і стічні води безперешкодно потрапляють у Кальміус. Як наслідок - п'яні гуси та качки місцевих жителів, наковтавшись "градусів", потім покотом лежать на березі. Павло КУЩ. Донецьк. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також