Переговоры в финансовых верхах

16.03.2000, 12:35

15 марта в Вашингтоне правительственная делегация Украины, которую возглавил министр финансов Игорь Митюков, начала очередной раунд технических переговоров с экспертами Международного валютного фонда (укр.).

Учора у Вашингтоні урядова делегація України, яку очолив міністр фінансів Ігор Мітюков, розпочала черговий раунд технічних переговорів з експертами Міжнародного валютного фонду.

Українська делегація прибула до Вашингтона саме після завершення чотиримісячних суперечок між США та Євросоюзом з приводу кандидатури на пост директора-розпорядника МВФ. Схоже, що кандидатура 57-річного Хорста Келера, колишнього заступника міністра фінансів Німеччини, справді стала компромісною і поклала край цим суперечкам. Щоправда, кажуть, що Сполучені Штати без особливої прихильності ставляться до Хорста Келера, який досі керував Європейським банком реконструкції та розвитку. Але поступливість Вашингтона пояснюється тим, що Білий дім не ризикнув іти на відверте протистояння з Берліном, оскільки попередня кандидатура К. Кох-Везера на пост глави МВФ, на яку вперто не погоджувалися США, була також висунута Німеччиною.

"Це результат, на який ми сподівалися. Ми узгодили кандидатуру представника Європи, який міг би заручитися широкою підтримкою. Тож це гарна новина як для Європи, так і для МВФ", - заявив речник Європейської Комісії в інтерв'ю Бі-Бі-Сі. Проте варто додати, що поміж членів ЄС не було повної згоди щодо кандидатури Х. Келера. Зокрема, Італія та Великобританія без особливого ентузіазму поставилися до висуванця Німеччини. І деякі представники країн Євросоюзу наголошували, що розпорядник МВФ повинен бути не лише вправним фінансистом, а й тонким політиком і дипломатом. Схоже, що в наявності останніх талантів у Х. Келера скоро доведеться переконатися й Україні. Оскільки від успіху ведення непростого діалогу Києва з новим керівником МВФ залежатиме доля подальшого надання кредитів для України. Вікторія ВЛАСЕНКО. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також