Создается реестр уникальных космических объектов

16.03.2000, 13:40

Кабинетом Министров Украины утверждено положение, согласно которому в стране будет создан государственный реестр уникальных объектов космической деятельности. Этот документ станет единственным источником информации о таких объектах (укр.).

Кабiнет мiнiстрiв своєю постановою затвердив положення, зa яким в Українi буде створений державний реєстр унiкальних об'єктiв космiчної дiяльностi. Цей реєстр стане єдиним джерелом офiцiйної iнформацiї про такi об'єкти.

За положенням, унiкальним об'єктами космiчної дiяльностi є складнi науково-технiчнi комплекси та системи, випробувальна і спецiальна апаратура з унiкальними параметрами, що використовуються для виконання нацiональної космiчної програми на 1998-2002 роки, якi за своїми експлуатацiйними характеристиками не мають аналогiв у свiтi або вiдповiдають свiтовому рiвню аналогiчної технiки. Державний реєстр цих об'єктiв веде Нацiональне космiчне агентство, а об'єкт отримує статус унiкального лише пiсля внесення до реєстру.

Нацiональне космiчне агентство повинно щорiчно подавати урядовi України вiдомостi про внесення до Державного реєстру та вилучення з нього об'єктiв. При внесеннi до реєстру кожному об'єктовi призначається вiдповiдальна установа. Це юридична особа, у якої об'єкт перебуває у повному господарському вiданнi або в оперативному управлiннi. Вiдповiдальна установа повинна щороку подавати в агентство акт про стан об'єкта та проект заходiв з пiдтримки його функцiонування. Керiвник вiдповiдальної установи несе персональну вiдповiдальнiсть за збереження та розвиток об'єктiв. За постановою, Нацiональне космiчне агентство разом з мiнiстерствами юстицiї, фiнансiв та економiки до грудня 2000 року повинно затвердити порядок фiнансування унiкальних космiчних об'єктiв. Инф. газеты "УКРАЇНА-BUSINESS".

Читайте також