На "Мистецькому Березіллі" запахло мистикой

29.03.2000, 11:25

На международный театральный фестиваль "Мистецьке Березілля-2000", который стартовал 28 марта в Киеве, прибыли творческие коллективы из более чем двадцати стран мира. Главную тему фестиваля будут определять такие понятия, как "архаика" и "ритуал". (укр.)

Цей аромат вивітриться лише через місяць. Міжнародний День театру, який всі більш-менш причетні до театрального процесу особи відзначили вчора, в столиці лише стартував і, судячи з усього, плавно перейде у міжнародний місяць. Традиційна "Київська пектораль", якою нагороджували кращих із кращих учора ж, церемонія хоч і суперурочиста (про неї читайте в одному з наступних номерів "УМ"), але тривала вона всього лише кілька годин. Міжнародний театральний фестиваль-лабораторія "Дев'яте мистецьке Березілля. Вічний театр" у понеділок був лише презентований, сьогодні відбудеться його офіційне відкриття, а триватиме він до 30 квітня.

Дев'яте "Березілля", втім, як і всі попередні, починалося з пошуку спонсорів. Схоже, для наполегливого Сергія Проскурні вони і цього разу увінчалися успіхом, адже на фестиваль прибули колективи з понад двадцяти країн, що представляють усі континенти.

Прикметно, що спробувавши на минулих фестивалях "розібрати" театр на його складові (режисер, актор, драматург, музика тощо), свідомо виділяючи кожного разу якийсь один із аспектів синтетичного мистецтва сцени, нині "Мистецьке Березілля" репрезентує театр у його первинних, архаїчних формах, у яких усі види мистецтва зібрані воєдино для виявлення сакрального змісту різних культур. Саме такі поняття, як "архаїка", "ритуал", визначатимуть головну тему "Мистецького Березілля-2000".

Фестивальні дійства розгортатимуться не лише на столичних сценах. Оргкомітет планує здійснити короткі гастрольні вилазки зарубіжних колективів до Дніпропетровська, Донецька, Львова, Одеси та Харкова. Якщо ще раз повернутися до географії учасників форуму, то можна констатувати, що це чи не перша спроба репрезентувати в Україні найдревніші форми театральної культури усіх континентів світу. Принцип, яким керувалися, відбираючи вистави, організатори: театральні роботи, логічно, мають бути різними, але всі - об'єднані непобутовим сприйняттям часу і простору, в спектаклях має бути протистояння особистості і вищих, чи то природних, чи то надприродних сил. Адже одна з основних функцій ритуалу - спробувати встановити втрачений зв'язок із вічністю, вийти з плину всепоглинаючого часу і долучитися до Всесвіту.

Серед фестивальних "наповнювачів" варто згадати про фестиваль у фестивалі "Весна священна", прем'єри шекспірівських вистав Станіслава Мойсеєва "Гамлет" (київський Молодий театр" та Олександра Дзекуна "Річард III" (Одеський театр ім. Іванова), проекти "Ляльковий театр - скарбниця ритуалу", "Діти - "Мистецькому Березіллю" та інші. Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також