Война - чертополохам. Мир - домам

29.03.2000, 11:25

Из $18 млн. привлеченных в специальную экономическую зону на Луганщине, $3,6 млн. - украинские. Эта сумма поступила от донецкого АО "Укрподшипник". (укр.)

Спеціальну економічну зону на Луганщині створювали, розраховуючи, головним чином, на закордонних "буржуїнів" із товстими гаманцями. Однак, виявляється, не перевелися справжні інвестори і серед рідних українських підприємців. З 18 млн. доларів, уже залучених у "зону" (на таку суму підписано контрактів та попередніх угод), принаймні 3,6 млн. - українських. Надійшла ця сума від донецького АТ "Укрпідшипник". Це при тому, що на Донеччині ще раніше почали діяти кілька територій зі спеціальним режимом інвестування.

Нетрадиційною можна вважати і сферу застосування донецького капіталу, хоча розмови про можливість і необхідність впровадження подібних проектів точаться на Донбасі вже не перше десятиріччя. Однак у держави до цього все руки не доходили. А в приватних підприємців, схоже, таки дійдуть. Швидше за все їхній капітал перетече у сферу, де займаються переробкою і використанням так званих шламів, відходів вуглевидобутку і вуглезбагачення. Десятки років вони збиралися у відстійниках-нагромаджувачах у рідкому вигляді. Але й після висихання там залишилися сотні мільйонів тонн цікавої сировини, яка містить іноді до 50 відсотків вуглецю.

Устаткування, котре "Укрпідшипник" вносить у "зону" як інвестицію, розміщується на відстійнику на промисловому майданчику найбільшої в області шахти "Должанська" державної хілдінгової кампанії "Свердловантрацит". Працюватимуть на цьому міні-заводі 70 осіб (а палива видобуватимуть, як середня шахта), шлами перероблятимуть на цінну продукцію практично стовідсотково. Усе, що залишиться після вилучення вугільної складової шламів, піде на виробництво арболіта - будівального матеріалу, що являє собою суміш цементу, органічних заповнювачів й води. Між іншим, цей міні- завод водночас вирішить і серйозну економічну проблему. Висохлий шлам навколишнє середовище аж ніяк не оздоровлює. На ньому навіть будяк не росте. Михайло БУБЛИК. Луганська область. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також