Американский мусор не воняет

04.03.2000, 12:42

На протяжении последних трех десятилетий количество бытовых отходов в США, которые направляют на сжигание и свалки, постоянно уменьшается. Переработка становится одним из наиболее приоритетных способов утилизации мусора. (укр.)

На початку 70-х років смиттєзвалища практично у всіх штатах США виявилися настільки переповненими, що проблема відходів стала загальнонаціональною. Її можна було вирішити лише двома шляхами: спалюванням чи переробкою сміття. У багатьох випадках перший шлях виявився неприйнятним з огляду на його токсичність та побічні продукти, тому головні зусилля були зосереджені на методах переробки.

Протягом останніх трьох десятиліть кількість відходів у США, що йшли на звалища та на спалення, постійно зменшувалася. У 1970 році, коли американці "виробляли" 121 мільйон тонн муніципальних твердих відходів, 75 відсотків з них потрапляли безпосередньо на звалища, 20 відсотків спалювалися і лише 5 відсотків перероблялися. На 1999 рік кількість сміття зросла до 210 мільйонів тонн, але вже від 35 відсотків до 50 відсотків з них переробляються та близько 15 відсотків спалюються. Переробка побутових відходів стала одним з найвдаліших проектів, що були здійснені в Америці протягом останньої чверті століття.

Також зберігається тенденція до зменшення кількості звалищ. Якщо 1988 року на всій території Сполучених Штатів нараховувалося 8000 муніципальних звалищ, то минулого року їх кількість зменшилася до 3000. Близько 50 відсотків американців скористуються спеціально обладнаними для наступної переробки відходів сміттєзбиральниками, а інша половина, що мешкає переважно в провінції, може здавати сміття на розташовані по всій країні 2600 пунктів сортування та переробки сміття. Також все більше торгових та промислових закладів усвідомлюють, що переробка відходів є справою досить прибутковою.

Прогресу в справі переробки відходів сприяла не лише діяльність муніципальних влад, а й значна громадська екологічна активність. Якщо у всьому світі люди 22 квітня святкують День Землі, то віднедавна у США 15 листопада відзначають День переробки відходів. Олександр ШИМАНСЬКИЙ.

Україна молода 2000.03.03

Читайте також