Почему самолет красивый

27.04.2000, 16:54

В Киеве состоялась презентация крылатых машин последнего поколения АНТК "Антонов", на которой был вручен сертификат соответствия международным нормам на самолет Ан-140. (укр.)

З'явилися надто категоричні експерти, які вважають, що розвиток авіації досягнув крайніх меж. Мовляв, ну збільшать швидкість на сотню-другу кілометрів, злетять вище в стратосферу, але чогось кардинально нового не чекай. Днями в Борисполі та Києві сталося дві презентації крилатих машин, які доводять протилежне. Його можна проілюструвати прекрасним висловом генерального конструктора АНТК "Антонов" Петра Балабуєва: "У повітря піднялася ще одна машина. Але в уяві та кресленнях творців їх ще десятки - нових, оригінальних, здатних дивувати своїми можливостями".

Ці слова Петро Васильович сказав на урочистому зібранні з нагоди вручення красеню Ан-140 сертифікатів на відповідність міжнародним нормам льотної придатності і вимогам щодо захисту навколишнього середовища. Після того, як в небі над Святошином Ани останнього покоління влаштували для глядачів - державних діячів, іноземних гостей, численних партнерів АНТК та його співробітників, преси - справжнє свято. "Сто сорокова", як іменинниця, показувала не лише свої льотно-експлуатаційні якості, а й деякі фігури вищого пілотажу. Та, певно, найбільше всім сподобалося те, що літак відривається од бетонної смуги після дуже короткого пробігу. Хтось на урочистій "лінійці" сказав, що у Ан-140 короткий розбіг, та не довші терміни його створення. По суті за два роки, тільки-но потреба заміни ветерана Ан-24 стала нагальною, конструктори, інженери в кооперації з багатьма підприємствами України і Росії підняли на крило конкурентоздатну машину.

Машина вийшла красива, бо правильна. Чи можна сказати навпаки: правильна, бо красива. Суть залишається незмінною: Ан-140 увібрав у себе основні технічні надбання сучасної авіації і ту гармонію, що притаманна повітряним машинам. Про це у вітальному слові сказав присутнім на льотному полі Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко. Відбулася презентація не літака, а ще одного здобутку нашої держави. Ан-140, підкреслив глава уряду, став ще одним красномовним свідченням реальних плодів українсько-російської кооперації. Андрій Чирва. Инф. газеты "Урядовий кур'єр"

Читайте також