Яблони нашей надежды

27.04.2000, 10:56

Интенсивный сад в агрокомбинате "Тарасовский" Киево-Святошинского района Киевской области дает урожай до 35-40 тонн яблок с гектара. Если опыт эффективного хозяйствования будет поддержан, то Украина будет не только с яблоками, но и с прибылью. (укр.)

Чи можна зібрати урожай яблук того ж року, коли висаджуєте саджанці? Більшість лише іронічно посміхнеться. Мовляв, з якої казки сюжет? З життя. І таке можливе у вашому саду.

Але в даному разі мова не лише про окремо взятий. Україна здавна славилась фруктами і ягодами. На жаль, за останні роки їх виробництво значно зменшилось. Яблука стали дефіцитом. Коштують вони стільки ж, як і зарубіжні банани чи апельсини.

Набирає сили ще одна закономірність: закордонні фірми вивозять з України дедалі більше яблучного соку. І часто навіть ті плоди, що мали йти на дитяче харчування, попадають під зарубіжний прес. Саме прес. Бо практичні фірмачі поставляють в Україну обладнання, за яке садівники розраховуються плодами. І скільки їх треба, якщо за кілограм сонячних яблук платять 5-10 копійок, а соковарки коштують десятки тисяч доларів!

З часом, коли станемо на ноги, навчимось цивілізовано торгувати, експорт того ж яблучного соку може бути вигідною справою. Бо його, як стверджують спеціалісти, дуже полюбили за кордоном. Виходить, нарощувати виробництво яблук потрібно як для задоволення потреб внутрішнього ринку, так і на експорт. Але одного бажання мало. Площі під садами в Україні неухильно скорочуються, врожайність падає. Статистика свідчить: в останні роки замість вирубаних 6,4 гектара саду садять лише один. А скільки часу ще треба чекати, аби дерева почали плодоносити!

Отут ми знову повернемось до початку розмови. Професіонали-ентузіасти зробили все можливе, аби чекання не тривало роки. Зокрема, в агрокомбінаті "Тарасівський" Києво-Святошинського району Київської області мають інтенсивний сад. Дерева в ньому ростуть густо-густо: відстань між ними один метр. Торік з гектара зібрали більше тридцяти тонн яблук. Виростили в господарстві ще 135 тисяч саджанців для інтенсивного садівництва.

- Це яблуні нашої надії, - розповідає генеральний директор господарства Віталій Білокрис.- Йшли ми до них з 1987 року. Тоді морози дуже пошкодили сад. Почали шукати холодостійкі сорти. Вітчизняні іспити не витримували. Завезли безвірусний посадковий матеріал з Голландії. Він прекрасно себе зарекомендував. Однак де брати кошти на зарубіжні саджанці? Вирішили вирощувати самі, але на базі зарубіжних. Маємо 135 тисяч прекрасних саджанців. У них вже сформована крона, є квіткові бруньки. Хто посадить цього року, матиме плоди. Такий сад на четвертий рік може давати 35-40 тонн яблук з гектара. Інтенсивне садівництво допоможе одразу розв'язати кілька проблем. Насамперед, на меншій площі можна виробляти більше продукції. Отже, підвищиться ефективність господарювання. В такому саду легше вести догляд і збирати плоди. Практично всі яблука стандартні.

Отже, набутий досвід ще раз засвідчує: в садах слід вирощувати не дерева, а яблука. Шлях до цього один - перехід від екстенсивного до інтенсивного розвитку. Базу для цього заклали в Тарасівці. І якщо напрацьований досвід набуде поширення, то Україна буде не лише з яблуками, а й з прибутками. Свого часу садівники і виноградарі наповнювали державний бюджет на 10-12 відсотків. Інтенсивне садівництво відкриває ще кращі можливості. Микола Петрушенко. Инф. газеты "Урядовий кур'єр"

Читайте також