Кредиты - двигатель посевной

08.04.2000, 12:01

Премьер-министр Украины Виктор Ющенко провел совещание с аграриями в Кабинете Министров, на котором обсуждались вопросы реформирования АПК, ход посевной и кредитование отрасли. (укр.)

У середу Прем'єр-міністр Віктор Ющенко знову збирав аграріїв на нараду до Кабінету Міністрів. Уже вкотре урядовці обговорювали три найболючіші питання весни 2000 року: реформування в АПК, хід посівної та кредитування галузі.

Як повідомив журналістам після наради віце-прем'єр-міністр Михайло Гладій, найважче уряду вдається забезпечити кредитування села. У лютому-березні, за словами віце-прем'єра, підприємства АПК одержали 320 млн. гривень кредитів, з яких 172 млн. гривень пішли безпосередньо сільгоспвиробникам. "Цього недостатньо сьогодні, щоб вчасно завершити весняно-польові роботи", - відзначив пан Гладій. Решта ресурсів: мінеральні добрива, засоби захисту рослин, пальне тощо, за словами віце-прем'єра, на ринку є в достатній кількості, проте господарства не мають змоги закупити їх. Тому на урядовому засіданні дійшли згоди рекомендувати комерційним банкам збільшити кредитування аграрного сектору принаймні вдвічі. "Ситуація архіскладна, хоча фінанси є", - зауважив Михайло Гладій, наголосивши, що зараз відбувається своєрідне навчання, як слід працювати з селом саме на грошових кредитах. Адже раніше уряд "годував" АПК товарними позичками, які шкодили і державі, і селянам, бо призводили до бартеризації, а з нею і до тінізації сільського господарства. На вчора була призначена чергова зустріч Віктора Ющенка з керівниками комерційних банків, де урядовці й банкіри мали дійти згоди щодо вирішення порушених на нараді проблем.

Легша ситуація із земельною реформою. Як повідомив Михайло Гладій на сьогодні юридично оформлені підприємства, що працюють на базі приватної власності, 99,8 відсотка з 10551 КСП, які існували раніше. На основі реформованих КСП створено понад 11 тисяч підприємств різних форм господарювання, з яких 6 відсотків селянсько-фермерські господарства, 45 відсотків - господарських товариств, 22 відсотки приватно-орендні підприємства, 25 відсотків - сільськогосподарські кооперативи, 2 відсотки - підприємства інших форм. Михайлина СКОРИК. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також