Чернобыльский фонд профинансирован на 100%

29.04.2000, 11:12

Согласно данным МЧС Украины, в текущем году впервые за последнее время наблюдается ритмичное финансирование Чернобыльского фонда для осуществления мероприятий по ликвидации последствий чернобыльской катастрофы. (укр.)

За даними міністра екології Івана Зайця, сьогодні у чорнобильській зоні живе 603 чоловіки, які з певних причин або не виїжджали звідси ніколи, або дуже скоро після чорнобильської аварії повернулися до рідних домівок. Більшість з них - це люди похилого віку, які свого часу навіть не отримували житла на "чистій" території. Іван Заєць переконаний, що потрібно передбачити кошти, аби забезпечити цим людям належну допомогу - медичний догляд, доставку продуктів, охорону.

Між тим, навіть у 30-кілометровій зоні є чисті оази, на яких можна вести господарську діяльність. А отже, варто, на думку пана Зайця, переглянути зони радіаційного забруднення. Щоправда, інколи розібратися з цими зонами надто важко, оскільки радіонукліди "мігрують". Тому, вважає Заєць, щоб не допустити розповсюдження радіонуклідів (в основному, вони "мандрують" водними шляхами), потрібно укріплювати береги Прип'яті, споруджувати дамби, проводити меліораційні роботи. Як відомо, підняття грунтових вод загрожує підтопленням ще й могильникам, десята частина яких знаходиться у небезпечній зоні.

Натомість, за даними Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, у цьому році вперше за останній час спостерігаються ритмічні фінансування Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Станом на 25 квітня чорнобильські програми профінансовано у повному обсязі - 484,3 млн. гривень. Майже 90 відсотків з цих коштів спрямовано на соціальний захист постраждалого населення. У МінНС кажуть, що приємний сюрприз чекає на них і в будівельній програмі, яку теж профінансовано на 100 відсотків, принаймні на перший квартал. Якщо гроші надходитимуть так і надалі, то вже в цьому році на Волині, Рівненщині, Житомирщині, Київщині планується побудувати для чорнобильців більше ста житлових будинків, сотні квартир, школи, лікарні, дитсадки тощо. Мар'яна Жукова. Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також