Новая система учета школьников

02.05.2000, 15:20

До недавнего времени учет детей охваченных средним образованием осуществляли органы образования по инструкции 1972 года. Теперь же привлечением детей к среднему школьному образованию будет заниматься и центральные, и местные органы исполнительной власти. (укр.)

Скільки дітей в Україні реально охоплено загальною середньою освітою? Статистика стверджує, що їх 6,7 мільйона. І лише 4 відсотки юного населення лишаються поза школою. Такі дані можна вважати приблизними, оскільки досі їх збирали тільки органи освіти за інструкцією 1972 року.

Відтепер залученням дітей до шкільної освіти займатимуться й центральні та місцеві органи виконавчої влади. Таке доручення дано їм постановою уряду, якою також затверджено Інструкцію з обліку дітей і підлітків шкільного віку. Отже, справу буде піднесено з галузевого до загальнодержавного рівня, як того вимагає конституційне право громадян України на загальну середню освіту.

Списки дітей і підлітків віком від 6 до 18 років складатимуться щорічно у період з 15 травня по 15 серпня на підставі первинного обліку громадян у житлово-експлуатаційних організаціях та органах місцевого самоврядування. За рішенням місцевих державних адміністрацій за загальноосвітніми навчальними закладами закріплюються території обслуговування. Звіряння списків дітей із їх явкою до школи дасть змогу мати не лише реальні дані про залучення юних до освіти, а й те, як про цю важливу справу дбають в різних регіонах.

Постановою запроваджується й відповідна статистична звітність щодо обліку дітей і підлітків шкільного віку. Прес-служба Кабінету Міністрів України. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також