СТОЛЕТИЕ ПЕРВОЙ "СЕЧИ"

06.05.2000, 11:32

5 мая на Ивано-Франковщине отмечается 100-летие со времени основания первой на Галичине "Сечи", основателем которой был коломыйский адвокат Кирилл Трилевский. (укр.)

Виповнюється 100 років з часу утворення першої в Галичині та Україні "Січі", яку створив коломийський адвокат Кирило Трильовський у с. Заваллі Снятинського району на Івано-Франківщині. З цієї нагоди тут відбудеться науково-теоретична конференція "Кирило Трильовський - натхненник і організатор січового руху в Україні" та свято 100-річного ювілею Завальської "Січі".

"Січ" у Заваллі називалася "рахунково-пожежним товариством". У ній молодь розвивалася та вдосконалювала фізичну майстерність, уміння боротися з пожежами, гартувала тіло та духовність. Метою січових товариств була боротьба з неписьменністю та пияцтвом. Кожен січовик зобов'язаний був навчитися читати й писати, передплачувати газети, будувати читальні "Просвіти", створювати бібліотеки, молочарні, каси взаємодопомоги тощо. Кирило Трильовський вважав, що на такому рівні підготовлена молодь буде здатна до будь-яких випробувань під час захисту Вітчизни.

Вперше широко відзначено річницю "Січі" десять років тому. На знак 90-річчя "Січі" було насипано велику Січову могилу, увінчану пам'ятною плитою. У святі взяло участь понад 20 тисяч осіб. На відзначення 100-річчя "Січі" у Заваллі зведено величезний пам'ятний знак, впорядковано село. Инф. газеты "Молодь України"

Читайте також