Предприятия хотят в СЭЗ, да прописка не пускает

10.06.2000, 11:21

Известные предприятия Львова "Электрон", "Конвейер", "Сельмаш", "Автопогрузчик" высказали желание получить прописку в Яворовском районе и, таким образом, получить льготы, с которыми будет легче найти инвестора. (укр.)

Доволі складна соціальна ситуація виникла з тими підприємствами Львова, які розташовані у мікрорайоні Рясне, що межує з Яворівським районом. Останній відомий тим, що саме тут функціонує спеціальна економічна зона "Яворів", на території якої спільні підприємства користуються суттєвими пільгами в оподаткуванні. Отож львівські, колись потужні і загальновідомі підприємства "Електрон", "Конвеєр", "Сільмаш", "Автонавантажувач" висловили своє бажання прописатися у Яворівському районі й, таким чином, отримати пільги, з якими буде легше знайти інвестора. Ще раніше міська влада намагалася проштовхнути через Кабмін проект створення ВЕЗ на території Львова. Але ліміт дозволів на створення ВЕЗ в уряді закінчився.

Єдиний шлях, яким можна увійти у СЕЗ "Яворів", - "прописатися" в районі. Однак тут виникають інші соціальні проблеми. Адже окремо внести підприємства у власність району без територіального поділу міської власності майже неможливо. Бо ж місто розбудовувало всю інфраструктуру, яка знаходиться разом із підприємствами. Словом, змінити межі міста буде не так просто. Та й чи захочуть львів'яни з мікрорайону Рясне стати мешканцями Яворівського району Львівської області. Все-таки статус міщанина привабливіший. Втім, міський голова Василь Куйбіда має свій варіант вирішення цієї проблеми - легітимізувати на території Львова режим спеціальних інвестицій, який буде мати схожу базу оподаткування, що діє у вільних економічних зонах. Юрій Сумик. Львів. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також