Киев привлекает все больше инвесторов

15.06.2000, 16:49

Сегодня Киев трудно себе представить без ресторанов, магазинов и бизнес-центров, построенных за счет инвесторских средств. А в ближайшем будущем в столице с легкой руки инвесторов появится еще много интересных объектов. (укр.)

Київ сьогодні важко уявити без ресторанів швидкого харчування, сучасних супермаркетів, презентабельних бізнес-центрів, збудованих за рахунок інвесторських коштів. А якщо вірити начальнику Головного управління зовнішньо-економічних зв'язків та інвестицій КМДА Михайлу Поживанову, то в недалекому майбутньому в столиці з легкої руки інвесторів з'явиться ще багато чого цікавого. Зокрема, готельно-спортивно-туристичний комплекс "Дніпровська пристань", ще один торговельний центр "Білла", але вже у Ватутінському районі, центр відпочинку на Трухановому острові, перший у місті п'ятизірковий готель (ним стане "Театральний", реконструкція якого наближається до завершення), сучасний Луна-парк з розвагами і атракціонами, що відповідатимуть європейським стандартам, змінить своє обличчя Європейська площа (в липні тут уже мають розпочати роботи зі спорудження підземних паркінгів і магазинів), є надія, що вирішиться незабаром і доля сумнозвісного Бесарабського кварталу, до якого інвесторські руки не доходять уже півтора десятиліття.

Як зазначив пан Поживанов, кожен третій долар, який інвестується сьогодні в Україну, має київську "прописку". Загалом за останні пять років в економіку міста вкладено 1,1 млрд. іноземних коштів, тобто в перерахунку на кожного мешканця столиці проінвестовано майже 400 доларів. На тлі усієї країни, де цей показник сягає усього 60 доларів, сума виглядає начебто солідно. Але в порівнянні з іншими столицями просто мізерно. Скажімо, протягом 1998-99 років Париж залучив 1,5 млрд. доларів інвестицій, Пекін - аж 44 млрд. - це в сорок разів більше, ніж Київ надбав за останнє п'ятиріччя! Втім, це дає і своєрідну перевагу - для інвесторів у місті непочатий край роботи, от тільки орати київську цілину грошовиті іноземці погоджуються неохоче, бо наше законодавче поле більше схоже на мінне - ступити боязко. За словами фахівців, вітчизняний інвестор сьогодні більш рішучий, тому 70 відсотків інвестицій, які сьогодні має місто, - внутрішні (згадайте лише досвід роботи Київміськбуду, що успішно працює з вітчизняними вкладеннями) і лише 30 відсотків інвестицій потрапляють до нас із-за кордону.

Минулого року найохочіше інвестували в економіку міста американці, щоправда, є в списку першої десятки і Кіпр, і країни-острови. "Ми ставимо для себе завдання зробити умови для іноземців привабливішими, тоді закордонні гаманці для нас будуть більш доступними, - каже Михайло Поживанов. - Адже ми бачимо, хто до нас приїздить з офшорних зон й інвестує. Це або ті, хто сьогодні мешкає з якихось причин в Україні, або наші колишні громадяни. Тобто до нас повертаються фактично ті гроші, що колись були звідси вивезені". Ліна Кушнір. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також