Украина не медицинская окраина

27.06.2000, 10:55

Впервые Всемирная организация охраны здоровья решила рассчитать национальные системы охраны здоровья на "лучший" - "худший". Лучшее медобслуживание у французов, наша система здравоохранения занимает 79-е место. (укр.)

Для отримання свого місця "вишикувалася" 191 країна. Експерти ВООЗ досліджували різні аспекти: від загального стану здоров'я мешканців конкурсанта і суми витрат на медицину до ефективності запобігання поширенню хвороб та надання меддопомоги бомжам і нацменшинам.

Висновки ВООЗ значною мірою змітають усталені стереотипи. Наприклад, тьмяніє образ "американської мрії". Штати у рейтингу займають аж 37-ме міце. Хоча витрачають у середньому на одну людину значно більше, ніж лідери- французи - 3724 долари проти 2100 доларів.

Завжди взірцем для інших вважалися системи охорони здоров'я скандинавських країн. Але у ВООЗівському рейтингу Норвегія посіла лише 11-те місце. Англійці взагалі на 18-му, а Канада (жах!) - на 30-му.

Проте Оману, який ощасливлює своїх громадян лише 334 оздоровчими "зеленими" в рік, вдалося втиснутися навіть у першу десятку - вибороти 8-ме місце. А ще 20 років тому кожна четверта дитина в Омані не доживала до 5-річного віку. Зараз цей показник зменшився до 15 віпадків смертей на тисячу. У країні, виявляється, запроваджено нову універсальну систему охорони здоров'я, і фінансується вона винятково за рахунок податків.

На почесному другому місці, за ВООЗ, італійці. І цьому не зашкодили часті нарікання мешканців "чобітка" на погану якість своєї медицини. Дехто із експертів пояснює класний стан здоов'я італійців специфічною середземноморською дієтою - "ефектом оливкової олії".

Найдовше живуть, за параметрами оцінок - "найякісніше", японці. Їхній вік у середньому на 1,5 року довший за вік французів та на 4,5 - за вік американців. У Країні, Де Сходить Сонце, на кожного мешканця витрачають річних 1750 доларів. Що твориться в Україні з системою охорони здоров'я, ми знаємо. Але, якщо порівняти з іншими, то, виявляється, наша навіть у першій половині рейтингу - на 79-му місці. А Росія аж на 130-му. Хоча попереду нас Казахстан (64), Білорусь (73), а також донедавна союзні прибалтійські країни, а позаду "старшого брата" - Киргизстан, Туркменістан, Таджикистан. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також