ПРО РЕФОРМИРОВАНИЕ ТРАНСПОРТНОЙ СИСТЕМЫ

09.06.2000, 17:04

8 июня в клубе Кабинета Министров Украины состоялся брифинг при участии Министра транспорта Леонида Костюченко, на котором были освещены вопросы реформирования транспортной системы и развития транспортных коридоров. (укр.)

Як зазначив Л.Костюченко, результати роботи галузі за 4 місяці - обнадійливі. Обсяги перевезень зросли на 4% порівняно з минулим роком і становили 116,7 млн. тонн вантажів. На 31% зросли транзитні перевезення на залізничному транспорті. Збільшено переробку товарів у морських торговельних портах. Здійснюються заходи щодо оновлення рухомого складу. Зміни у підходах в тарифній політиці дадуть можливість до кінця року збільшити обсяги перевезень на залізничному і автомобільному транспорті.

За словами Леоніда Костюченка, сьогодні в Україні прийнята програма реформування транспортної галузі, яка включає в себе комплекс заходів щодо поліпшення організації роботи та управління такою важливою сферою народного господарства. Як приклад, можна навести корпорацію "Укравтодор". Раніше вона була і замовником, і виконавцем всіх робіт по ремонту і утриманню шляхів. Сьогодні функції замовника покладені на дирекції автомобільних доріг в регіонах, функції виконавця - на підприємства, які братимуть участь у тендері на виконання тих чи інших робіт. І це дасть змогу предметніше займатися кожному своєю роботою. Нинішнього року, приміром, планується відремонтувати 118 тисяч кілометрів автомобільних доріг.

Міністерство було б зацікавлено також у внесенні змін до закону про фінансування дорожнього комплексу, адже це дасть змогу більш конкретно і більш систематизовано вирішувати весь комплекс проблем, зазначив Леонід Костюченко.

Що стосується реформування на залізничному транспорті, то тут теж відокремлюються функції державного регулювання і функції виробничі. Останніми буде займатися спеціально створена компанія. Підготовлено пакет документів, який буде подано на розгляд Кабінету Міністрів.

Опрацьовуються також ряд наказів, які дадуть змогу зменшити кількість авіакомпаній в Україні, кількість яких сягнула сьогодні понад 100. Вводиться сертифікат придатності для виконання авіаційних рейсів.

В морській галузі акцент робиться на збільшення переробки товарів у наших торговельних морських портах. Сьогодні потенціал їх високий, проектна потужність сягає понад 140 млн. тонн на рік, а використовуються вони недостатнім чином. Хоча зрушення відбуваються. В минулому році збільшено на 23% переробку в морських торговельних портах, і є надія, що прогрес буде й нинішнього року.

Існує декілька підходів, які стосуються організації транзитних перевезень, насамперед, це пов'язано з наповненням міжнародних транспортних коридорів, підкреслив Леонід Костюченко.

Як повідомив Леонід Костюченко, на нещодавній зустрічі міністрів транспорту країн СНД в Білорусії були визначені напрямки майбутньої співпраці транспортних відомств країн СНД, розроблена Концепція, в якій будуть окреслені правила для перевізників.

9 червня відбудеться зустріч прем'єр-міністрів України, Білорусі та Молдови, де одним із ключових питань буде спрощення митних процедур і розвиток транзитних перевезень. Поки що процедури митного оформлення, прикордонних переходів тощо є не дуже цивілізованими.

На цій зустрічі буде розглядатися також розбудова міжнародних транспортних коридорів.

Наступний блок питань - облаштування прикордонних та митних шляхів. Міністерство транспорту спільно із зацікавленими міністерствами та відомствами опрацьовує проект Угоди між Урядом Республіки Білорусь і Урядом України про умови транзиту вантажів з використанням портів та іншої транспортної інфраструктури України. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також