Села будут под защитой

12.07.2000, 18:23

На заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии был одобрен проект Комплексной программы защиты от пагубного действия вод сельских населенных пунктов и угодий на 2001-2005 годы. (укр.)

В Україні треба терміново і надійно захистити від водної стихії понад 160 тис. га угідь, 220 поселень та 175 виробничих об'єктів. Такі першочергові кроки передбачені в проекті Комплексної програми захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та угідь у 2001-2005 роках. Цей документ було схвалено на засіданні Урядового комітету з реформування аграрного сектору та з питань екології під головуванням Віце-прем'єр-міністра Михайла Гладія.

Існуючі захисні споруди на річках і водоймах зводилися у різні часи, переважно для вирішення локальних проблем. Тому вони не складають єдиного комплексу, здатного захистити від катастрофічних паводків. У той же час повені і паводки негативно впливають на 27 відсотків території України, де проживає майже третина населення. Особливо паводконебезпечними є гірські території в басейнах річок Тиса, Дністер, Прут. Крім природних факторів, паводки виникають тут через безсистемне вирубування лісів, розорювання водозабірних площ, захаращення русел малих річок. Разом з тим, в останні роки грунтовими водами підтоплено понад 100 тис. га у південно-східному регіоні, включаючи Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області. Щороку загальна сума економічних збитків тільки сільському господарству від повеней і паводків досягає 205 млн. гривень, а екологічних - 77 млн. гривень.

Програмою намічено будівництво дамб та берегозахисних укріплень, виконання протиерозійних заходів на водозаборах, закріплення зсувних ділянок, збереження лісів та природних ландшафтів. Важливою стане реконструкція річкових шлюзів і гребель, комплекс відновлювальних робіт на малих річках. На фінансування першочергових заходів, визначених Програмою на період до 2005 року, буде спрямовано можливості державного і місцевих бюджетів, інвестиції, кошти господарств, що разом складе 500 млн. гривень.

Оцінюючи проект програми, Михайло Гладій доручив посилити в ній розділи екологічного та водогосподарського контролю. Адже, як показує досвід, більшість паводків виникає через засмічення населенням та господарствами русел малих річок, каналів, найпростіших гідротехнічних споруд. Тут значною є роль місцевих органів влади, які мають не лише посилювати природоохоронну роботу, а й суворо питати з недбальців. До того ж, в Україні діє економічний механізм відповідальності за забруднення водних об'єктів. Проект програми буде розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також