Нашли выход

18.07.2000, 11:03

В Луганске введена в действие первая в Украине установка для переработки и обезвреживания отходов гальванического производства, которые всегда были наболевшей проблемой. (укр.)

Як відомо, процеси гальванізації широко застосовуються у машинобудуванні та електротехніці, бо це чи не найдешевший і найефективніший метод захисту металів від корозії. Особливо розповсюджено гальванування в оборонних галузях, наприклад, у патронному виробництві. Луганщина майже всюди мала підприємства оборонного комплексу, а відтак і багато цехів, де вироби "купали" у гальванічних ваннах. Їх не назвеш корисними для довкілля і людського здоров'я. Відходи цих ванн завжди були пекучою проблемою.

Нещодавно в Луганську стала до ладу перша в Україні установка для переробки і знешкодження відходів гальванічних виробів. Її спроектували вітчизняні фахівці, і на сьогодні вона найкраща в Європі. На ній важкі метали зв'язуються у нешкідливі сполуки і тверді рештки можуть використовуватися, скажімо, як наповнювачі у шляховому будівництві.

Нині працює перша черга установки, але буде і друга. Микола Лісовенко. Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також