Эта коварная палочка...

20.07.2000, 11:34

В Украине более 670 тысяч человек болеют туберкулезом, из них более чем у 200 тысяч - болезнь в активной форме. В Полтавской области в эти дни проходят мероприятия по борьбе с туберкулезом. (укр.)

Хоч на загальноукраїнському фоні Полтавська область і має не найгірший вигляд, однак у 8 районах і місті Кременчуці показники захворюваності вищі, ніж підпороговий. Нині в області триває місячник боротьби з туберкульозом. У цей час увагу громадськості знову привернуто до будівництва протитуберкульозного пульмонологічного центру. Тут лікуватимуться туберкульозники, котрі захворіли вперше, з усієї області.

Планувалося, що перша черга центру буде введена в дію цього року. 670 тисяч гривень виділено на будівництво в обласному бюджеті, на 1,5 мільйона придбано матеріалів за вексельними розрахунками. Проте цього дуже мало. Щоб новосілля відбулося, потрібно близько 5 мільйонів гривень, а не 2 з хвостиком.

В області на обліку 843 дитини з групи ризику, котрі проживають у вогнищах туберкульозу. Усі вони мають отримувати посилене харчування. Про це пам'ятають у Гадяцькому, Пирятинському, Шишацькому, Чорнухинському, Новосанжарському районах, але значно гірше дбають про здоров'я загрожених дітей у Козельщинському, Лохвицькому, Оржицькому, Полтавському, Хорольському.

Туберкульоз - хвороба, котра вражає не тільки людей, а й худобу, птицю і курсує від людини до тварин і навпаки. В області проведено близько 600 тисяч діагностичних обстежень на туберкульоз худоби. З 581 господарства хворі тварини виявлені у 59.

Під час місячника боротьби з туберкульозом лікарі-фтізіатри намагаються донести до кожного мешканця області прості правила, які допомагають не піддатися зловісній паличці Коха: слід позбутися шкідливих звичок, використати літо для загартування і споживання вітамінів, раз на рік-два робити флюорографію, пити тільки кип'ячене молоко, а при появі тривалої температури 37,2 - 37,4 градусів Цельсія звертатися до лікаря. Ганна Дениско. Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також