Новая архитектура торговли российским газом в Украине

25.07.2000, 14:07

В интервью журналу "Компаньон" Премьер-министр Украины Виктор Ющенко прокомментировал результаты переговоров с главой российского правительства Михаилом Касьяновым. (укр.)

В.Ющенко сказав, що внаслідок чотирьохгодинної розмови з його російським колегою було досягнено домовленості про зміну практично всіх елементів моделі торгівлі газу між двома країнами - від ідеології стосунків торговельних партнерів, інструментів розрахунків до механізму роботи системи розподілу і споживання російського газу в Україні. За словами Прем'єр-міністра, українська делегація запропонувала російській стороні зосередити увагу на аналізі архітектури ринку та визначенні засобів усунення її недоліків.

На переконання глави українського Уряду, існують фактори, які об'єктивно призводять до утворення боргів за російський газ, формують негативну політику управління газовим ринком в Україні, з деформованою ціною, з деформованою технічною системою організації розподілу і глибоко нераціональним споживанням. Одною з важливих складових проблем, що склалися у стосунках енергосистем двох країн, Віктор Ющенко вбачає відсутність внутрішнього ефективно сформованого платіжного балансу в ПЕК України.

Внаслідок такої політики тривалий час єдиним аргументом покриття внутрішніх паливно-енергетичних дисбалансів слугувала "спекуляція своїм географічним положенням, тим, що труба через нас іде". Тоді Україна споживала газ, який не враховувався під час формування Росією свого виробничого балансу, і виникав конфлікт, пов'язаний з несанкціонованим перебором російського газу. Цей сценарій завжди приносив Україні великі проблеми не тільки економічного, але й політичного характеру, відзначив Віктор Ющенко. За 1000 кубічних метрів несанкціоновано відібраного газу Україна мала сплачувати $104, що перевищує ринкову ціну. Зокрема, на 2000 рік, крім обумовлених контрактом обсягів поставки, потреби України склали ще додатково 10 млрд. кубометрів газу. Такі обсяги отримають статус перебору, і, відповідно, платити за цей газ доведеться за завищеною ціною. Таким чином, за словами Віктора Ющенка, заборгованість за газ перед Росією виникає через те, що Україна не вдавалася до попереднього врегулювання стосунків, як це роблять в кожній цивілізованій країні.

Тому важливим досягненням переговорного процесу було рішення повністю відмовитися від такої пагубної практики й перейти на цивілізовані механізми планування. Ідея спільного енергетичного балансу полягає в тому, що Україна на кожен наступний рік подає Росії інформацію про весь обсяг потрібного їй газу та про те, яку його частку вона готова оплатити. Щодо решти газу, проводяться переговори про оформлення товарного кредиту; на контрактній основі закріплюються умови погашення розриву між платежем та поставкою. Далі формується схема споживання цього газу, трансформується відповідальність за погашення заборгованості на конкретних суб'єктів господарювання чи бюджетні установи.

Сьогодні в Уряді йде активне обговорення зустрічних пропозицій російської сторони, і на наступному тижні планується продовження переговорів у вигляді робочих консультацій щодо практичної розробки моделі реалізації цієї схеми стосунків. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також