Финансовое покрытие для ЧАЭС

05.07.2000, 17:12

В Берлине проходит вторая международная конференция стран-доноров Чернобыльского фонда "Укрытие", на которой основной темой обсуждения представителей из более 50 стран является выделение средств на реализацию программ, предусмотренных этим фондом.

Напередодні свого візиту до столиці Німеччини Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко зустрівся з журналістами і висловив свої сподівання з приводу цієї вирішальної конференції. Він повідомив, що з другого пакета фінансування залишається дефіцит 28 мільйонів доларів. "Це практично одна десята проблем, які стояли перед нами ще півтора місяці тому, - зазначив Віктор Ющенко. - У цілому є оптимістичний настрій. Українська сторона, як це і було передбачено Меморандумом країн "великої сімки" від 1995 року, виконала всі застереження і умови. У нас є відчуття того, що і країни-донори виконають ті зобов'язання, які передбачені цим Меморандумом, і Україні вдасться ці 28 мільйонів зібрати і таким чином закрити проблему фінансування об'єкту "Укриття".

Нагадаємо, що у берлінській конференції беруть участь понад п'ятдесят країн. На ній головуватимуть міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер і Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко. Йдеться про фінансування проекту SIP, який передбачає перетворення укриття Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. Проект оцінюється в 758 млн. доларів. Варто зазначити, що на конференції не планується обговорювати питання про фінансування добудови двох компенсуючих блоків на Рівненській та Хмельницькій АЕС. Утім, Україна вже оголосила, що ЧАЕС буде закрито 15 грудня цього року. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також