Талоны на материнское молоко

01.08.2000, 12:36

Британское правительство разрабатывает проекты, направленные на то, чтобы заинтересовать женщин страны кормить новорожденных материнским молоком. (укр.)

Як повідомляє газета "Дейлі Телеграф", один із планів - матеріальне заохочення. Але жінки отримуватимуть не гроші, а продуктові талони вартістю 10 фунтів стерлінгів ($15) на тиждень. Ці талони можна буде отоварити в спеціальних магазинах здорової їжі - придбати хліб, фрукти, молоко чи крупи. Допомогу за такою схемою пропонується надавати жінкам з низьким рівнем доходів, оскільки встановлено, що в Британії жінки з бідних родин значно рідше годують немовлят грудьми, ніж жінки з заможних родин. Зараз британські породіллі отримують лише талони на молоко у порошку.

Медичні експерти радять британському уряду змінити ситуацію, оскільки в материнському молоці наявні всі поживні речовини та складові, що гарантують дитині здоровий початок життя. Материнське молоко захищає дитину від цілої низки хвороб, включно з гастроентеритом, запаленнями вух та грудної клітини, екземи, астми і навіть дитячого діабету. Антитіла, що передаються дитині разом з материнським молоком, захищають дитину до року, якщо немовля годували грудьми до третього або четвертого місяця життя. До того ж, годування немовляти грудьми корисне і матері. Жінки, що вдаються до традиційного засобу вигодовування дитини, встановлюють міцніший зв'язок з немовлям, швидше повертають собі фігуру, що мали до вагітності. Кажуть, що навіть пелюшки дитини, котра росте на материнському молоці, менш неприємні на запах. Підготував Олександр Шиманський. Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також