Приватизация без посредников

18.08.2000, 14:00

Фонд государственного имущества Украины подписал соглашение с немецкой компанией "Дикерхофф" о продаже пакета акций (45,3%) здолбуновского ОАО "Волынь". По словам председателя Фонда Александра Бондаря, это первый пример прямой покупки иностранным инвестором пакета акций на конкурсе, минуя украинских посредников. (укр.)

Нова приватизаційна "оборудка" відбулася за цілком прозорою і досі нетиповою для України схемою. Як повідомила прес-служба Кабміну, Фонд держмайна надрукував у газеті "Відомості приватизації", від 27 червня, повідомлення про намір продати 45,3% акцій "Волині". Зголосилося дві фірми-покупці: "Дікерхофф Цемент Інтернешнл ГлбХ" (Німеччина) та "S. A. Cimenteries CBR Cementbed rijven N. V." (Бельгія), але на серпневому конкурсі перемогли німці, які запропонували за пакет 11 мільйонів гривень, за його стартової ціни в 3 млн. гривень (бельгійці давали лише 9,4 млн. грн.). Прийшовши зі своїми грішми, інвестор також має виконати низку фіксованих, але досить непростих конкурсних умов: зберегти нинішні обсяги виробництва ВАТ "Волинь", а згодом і наростити до рівня проектної потужності, не скорочувати жодного робочого місця, дотримуватися екологічних норм і взяти на себе всю заборгованість підприємства, забезпечивши її реструктуризацію та поступову ліквідацію. Плюс "Дікерхофф" планує дещо модернізувати завод, оскільки тепер компанія володіє контрольним пакетом підприємства (має 54,39% акцій ВАТ) і зацікавлена в його конкурентоспроможності.

"Ось така зрозуміла й прозора приватизація є одним з основних пріоритетів Кабінету Міністрів", - наголосив його голова Віктор Ющенко на церемонії офіційного підписання договору купівлі-продажу акцій "Волині", де був присутній і посол Німеччини Ебергард Гайкен. Прем'єр підкреслив, що уряд розглядає приватизацію не як "частину бюджетного процесу", а як одну з найважливіших складових структурної реформи української економіки. Відкриті конкурси, які є альтернативою продажу через фондовий ринок, зіграли свою роль: приватизаційні грошові доходи в держбюджет досягли 1,2 млрд. гривень при річному плані - 2,5 млрд. А це означає, що ФДМ уперше сумлінно виконує свої зобов'язання перед держбюджетом. Дарина Гетьман.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також