Выполняют ли инвесторы свои обязательства?

04.08.2000, 14:22

На недавнем заседании Кабинета Министров Глава Фонда госимущества Александр Бондарь рассказал о состоянии выполнения инвестиционных обязательств. (укр.)

На сьогоднішній день Фонд здійснює контроль належного виконання умов 921 договору купівлі-продажу, які передбачають певні інвестиційні зобов'язання власника акцій приватизованого об'єкту. Виконуються повністю 578 договорів, для 216 договорів останній термін повного виконання інвестиційних умов ще не настав. Протягом 1995-2003 років на приватизовані підприємства України мають надійти інвестиції на загальні суми 2,3 млрд. грн. та $447,7 млн. Станом на 1 липня 2000 року внесено 1,1 млрд. грн. та $367,4 млн. У 1995 році до цих підприємств надійшло 6,6 млн. грн. та $3,3 млн. За попередніми оцінками у 2000 році очікується 800 млн. грн. та $31 млн. інвестиційних надходжень.

На жаль, є й приклади поганого хазяйнування нових власників. Фонд виявив порушення інвестиційних зобов'язань за 108 договорами і порушує за ними питання в арбітражних судах. Бондар з незадоволенням відзначив, що деякі випадки навіть "носять політичне забарвлення". Серед найскладніших судових справ по поверненню в державну власність пакетів акцій голова Фонду відмітив "Миколаївцемент", "Волинь", "Галичина", "Луганськобленерго". 44 пакети акцій рішенням арбітражного суду були повернені в державну власність, для 32 з них Фондом вже визначено спосіб продажу, вісім - продано, два - продано частково. Повторний продаж акцій підприємств був безперечно більш успішним. Якщо спершу за ці підприємства було отримано 0,6 млн. грн., то від повторного продажу до бюджету має надійти 9,4 млн. грн.

Прем'єр-міністр дав доручення Фонду удосконалити контроль за виконанням інвестиційних зобов'язань новими власниками приватизованих об'єктів. Відтепер Фонд держмайна слідкуватиме не лише за внесенням, але й за цільовим використанням цих інвестицій. За перші сім місяців поточного року доходи від приватизації майже вдвічі перевищили відповідний показник минулого року і становили 1176,9 млн. грн., що, за словами Бондаря, свідчить про майже повне виконання плану надходжень на цей період (1200 млн. грн.). На серпень цього року Фонд держмайна не планує проведення продажів у зв'язку з періодом відпусток, але вже у вересні відбудеться приватизація крупних об'єктів.

Олександр Бондар також повідомив журналістам плани роботи Фонду на наступний рік. За його словами, основну масу коштів Фонд розраховує перерахувати до державного бюджету від приватизації "Укртелекому" та енергокомпаній. Згідно з відповідним Указом Президента України Фонд держмайна спільно з радником, банком "Credit First Swiss Boston", розробив та передав на узгодження Міністерству палива та енергетики та Міністерству юстиції положення про приватизацію енергокомпаній. Положенням, зокрема, передбачаються більш жорсткі умови проведення тендерів, які визначатимуть власників пакетів акцій енергокомпаній. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також