Украино-иранские торгово-экономические отношения развиваются

29.08.2000, 13:07

28 августа 2000 года состоялось пленарное заседание межправительственной украино-иранской комиссии по экономическому и торговому сотрудничеству, на котором были обсуждены вопросы расширения двусторонних отношений. (укр.)

За словами Віце-прем'єр-міністра Юрія Єханурова, Україна зацікавлена у збільшенні імпорту з Ірану, перш за все за рахунок поставок енергоносіїв. Більш того, для України одним з найбільш вигідних варіантів збільшення двостороннього товарообігу є розрахунок іранською нафтою за українські товари. Юрій Єхануров також відзначив перспективність розвитку інвестиційного співробітництва між Україною та Іраном, звернув увагу гостей на великий досвід українських підприємств у виконанні замовлень щодо будівництва великих промислових об'єктів.

Міністр промисловості Ірану Голамреза Шафеї зі свого боку запропонував посилити співпрацю в галузях автомобілебудування, літакобудування та сільського господарства, а також висловив бажання побачити українських підприємців серед фінансових інвесторів побудови гребель в Ірані та в нафтовидобувній промисловості.

Юрій Єхануров підтвердив зацікавленість української сторони у проведенні офіційного візиту в Україну Президента Ірану Сейіда Мохаммеда Хатамі та висловив сподівання, що такий візит відбудеться найближчим часом.

Заступник Міністра закордонних справ Олександр Майданник звернувся до членів іранської делегації з проханням сприяти введенню в дію підписаних раніше угод та прискорити процес узгодження спільних документів, що мають важливе значення для розвитку українсько-іранських стосунків. На додаток до вже існуючих документів під час засідання було підписано угоду про взаємодопомогу у митних справах та міжвідомчий меморандум про співробітництво в галузі взаємного визнання результатів робіт із сертифікації.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також