КРЕДИТЫ МВФ ЗАБОТЯТ ПРАВИТЕЛЬСТВО УКРАИНЫ

31.08.2000, 12:55

Правительство Украины рассчитывает на возобновление программы EFF в октябре этого года, сообщил 30 августа журналистам Вице-премьер-министр Юрий Ехануров после совещания, посвященного вопросам выполнения условий возобновления программы расширенного финансирования МВФ. (укр.)

Ю.Єхануров поінформував представників преси про заходи, що вживаються Урядом для відновлення програми. На даний момент вже вирішено проблеми, пов'язані з відносинами між Міністерством фінансів та Національним банком, завершується аудит НАК "Нафтогаз України". Національний банк зараз працює над поліпшенням ситуаці, що склалася з банком "Україна".

Щодо вимог довести в червні та липні загальний рівень розрахунків споживачів з державними енергорозподільчими компаніями за електроенергію до 45% та за газ до 50%, то можна говорити навіть про перевиконання. В липні рівень розрахунків за електроенергію становив 48,5%, а за газ - 61,8%. В серпні ці вимоги також виконуються.

Стосовно питання вільних економічних зон, позиція України, за словами Юрія Єханурова, залишиться незмінною. Всі зони будуть працювати до кінця року, і будуть закриті тільки ті з них, неефективність яких буде визнано за результатами року.

Під час візиту місії МВФ, який очікується в другій декаді вересня, особливо важливою темою в переговорах буде формування бюджету на наступний рік. У зв'язку з цим Юрій Єхануров висловив сподівання на конструктивну співпрацю з Верховною Радою. Президент дав Уряду доручення зменшити податковий тиск на підприємців. Щоб надходження до бюджету не зменшилися внаслідок зниження ПДВ та податку на прибуток, потрібно розширити податкову базу. Саме тому, на думку Єханурова, проект бюджету на 2001 рік повинен опрацьовуватися депутатами одночасно з новим Податковим кодексом.

Перший Віце-прем'єр-міністр також відзначив важливість проведених переговорів під час останнього візиту української делегації до Вашингтону. В ході візиту вдалося чітко визначити позиції сторін з ряду проблемних моментів. Зокрема, Фонд відмовився від претензій, які він мав щодо виконання бюджету за поточний рік. Незабаром українське питання буде винесено на розгляд Ради Директорів МВФ.

У відповідь на запитання журналістів щодо зміни політики, якщо МВФ відмовиться відновити програму фінансування, Юрій Єхануров відзначив, що в такому випадку Уряду доведеться вжити додаткових заходів. Зокрема йдеться про скорочення витрат міністерств та відомств, якщо не вдасться компенсувати відсутність фінансування з боку МВФ зростанням економічних показників. На даний момент такої потреби немає, зазначив він, і на прохання Міністерства фінасів було перенесено рішення про скорочення видатків, яке стояло в порядку денному засідання Кабінету Міністрів.

"Нам, українцям, передусім треба думати про те, як самотужки виживати, як виходити на світові ринки та просувати свою продукцію", - сказав Єхануров. За його словами, обсяги запланованих на 2000-2001 роки зовнішніх запозичень не будуть грати вирішальної для економічної стабільності ролі завдяки сприятливій кон'юнктурі світових ринків. Отже, в наступному році Уряд може працювати досить впевнено.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також