В преддверии нового учебного года

04.08.2000, 14:57

3 августа состоялся брифинг для представителей СМИ, на котором Министр образования и науки Василий Кремень подвел некоторые итоги работы министерства и рассказал о дальнейших перспективах в работе. (укр.)

Василь Кремень зазначив, що за вказаний період функціонування нового міністерства вдалося здійснити ряд кроків, спрямованих на реформування освітянської галузі. Хоча, на думку Міністра, їх слід розглядати як початок докорінних змін в системі освіти. Серед низки здійснених заходів Василь Кремень виділив насамперед відсутність заборгованості щодо фінансування з цьогорічного Держбюджету на зарплати персоналу вузів та професійно-технічних училищ.

Хоча складнішим виглядає становище з виплатою заробітної плати вчителям середніх шкіл. В ряді областей та в Криму ще існує цьогорічна заборгованість в середньому від 2 до 2,5 місяців. Як відомо, нагадав Міністр, гроші на ці цілі мають виділятися з місцевих бюджетів. І найближчим часом Уряд вживе відповідних заходів щодо виправлення такого становища місцевими органами виконавчої влади. Разом з тим Василь Кремень повідомив, що на 20 млн. гривень вдалося зменшити заборгованість із виплати заробітної плати вчителям за минулі роки. Є підстави сподіватися й на належне забезпечення цього року школярів і студентів підручниками. На ці цілі вже виділено 70 млн. гривень і найближчим часом надійдуть додаткові кошти.

До того ж вдалося досягти істотного зменшення собівартості нових підручників, що дасть змогу спрямувати зекономлені кошти, а це близько 10 млн. гривень, на випуск навчальних посібників.

Говорячи про цьогорічні вступні іспити до вузів, Міністр із задоволенням відзначив, що спостерігається дуже цінна для країни тенденція - збільшення числа молодих людей, які прагнуть набути вищу освіту. І хоча набір студентів ще триває, є підстави говорити про цілком виправдані нововведення. Йдеться насамперед про розведення іспитів в часі до вузів різних рівнів акредитації, про можливість подання документів абітурієнтами до різних навчальних закладів, а також про надання державного довготермінового кредиту 2 тис. студентів на одержання вищої освіти на загальну суму 5 млн.гривень.

Повідомив Василь Кремень й про деякі важливі плановані зміни в освітянській галузі. Так, вже у жовтні на Всукраїнському з'їзді освітян має бути обговорено і прийнято проект Національної доктрини розвитку освіти, у якій на базі десятирічного досвіду мають бути визначені шляхи дальшої оптимізації роботи галузі в контексті загальноцивілізаційних процесів. Зокрема, планується перехід на двосеместрове щорічне навчання в школах із збереженням осінніх та весняних канікул, збільшення кількості балів під час оцінювання знань учнів тощо. Набагато більше уваги вже найближчим часом уряд має намір приділити розв'язанню завдань комп'ютеризації сільської школи, а з нового року підвищити заробітну плату вчителям. Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також