Как гармонизировать бухгалтерию и налоги?

12.09.2000, 15:54

Государственная налоговая администрация обнародовала свое мнение о проекте нового Налогового кодекса. Заместитель председателя этого ведомства Алексей Шитря, в частности, выразил обеспокоенность тем, что в результате принятия этого кодекса объем поступлений в государственный бюджет уменьшится на 5 млрд. грн. (укр.)

Він наголосив, що для переходу на нові ставки податків необхідний перехідний період. Таким чином, податок на додану вартість з 20% буде зменшено спочатку до 17%, а потім - до 15%. Якщо ж знизити цей податок відразу, то втрати надходжень до бюджету становитимуть 2,5 млрд. грн.

Податківці стурбовані становищем, що склалося внаслідок скасування пільг з ПДВ, особливо це стосується енергетичного сектору. Як відомо, з 1 січня цього року підприємства цього сектору повинні сплачувати 20% ПДВ, але саме ці кошти "лягли" у недоїмку. Так, зокрема, за словами п. Шитрі, НЕК "Енергоатом" сплачує лише 5% належних коштів до бюджету.

Олексія Шитрю непокоїть різке зменшення розміру податку на прибуток - з 30% до 20%. На перехідний період пропонується 25%. Парадоксальна ситуація також склалася в зв'язку з тим, що в Україні неоподатковуваний мінімум становить 17 грн. При цьому мінімальна зарплата складає 174 грн., а середня зарплата в країні - 180 грн. Отже, зберігаючи зазначений розмір неоподатковуваного мінімуму, таким чином може бути виведено 70% працівників зі сфери оподаткування. Тому ДПА пропонує переглянути розмір цього мінімуму.

Найпроблемніше питання - податок на нерухомість. Як відомо, відповідний закон прийнято в першому читанні. Він передбачає значні пільги для населення, зокрема цей податок не сплачуватимуть ті, хто має житло розміром до 70 кв. метрів у місті і 120 кв. метрів у селі. Водночас, цей закон нещадно вдарить по виробничниках, які часто-густо не використовують значну частину заводських будівель. Для багатьох із підприємців це лазівка, щоб, нараховуючи амортизацію на ці фонди, зменшувати таким чином свій валовий доход, а отже, вважатися збитковим підприємством. У Податковому кодексі, аби більше не допускати такої псевдозбитковості, є положення, згідно з яким доходи підприємства прив'язуються до його валових витрат. На думку п. Шитрі, податок на нерухомість може бути введено лише починаючи з 2002 року, оскільки ще потрібно провести інвентаризацію майна і застрахувати його.

Сам же Податковий кодекс, за прогнозами ДПА, може бути прийнятий наприкінці жовтня. Тетяна Ковтун.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також