Необычный фестиваль

19.09.2000, 14:32

17 сентября в селе Квасы Раховского района на Закарпатье состоялся первый фестиваль овцеводов "Гуцульская брынза". (укр.)

Вівчарство споконвіку було провідним у домашньому господарстві гуцулів. Невибаглива вівця і годувала, і одягала верховинців. Це і м'ясо, і сир, і вурда, і шерсть. Нині селяни Рахівщини тримають близько 25 тисяч овець та кіз.

Аби підняти престиж вівчарства, Карпатське агентство регіонального розвитку започаткувало унікальний фестиваль "Гуцульська бринза", котрий відбувся на території санаторію "Гірська Тиса". Кожному селу було виділено столи для розміщення продуктів вівчарства, тваринництва, бджільництва, декоративно-ужиткового мистецтва, яким так славиться Гуцульщина. Учасники фестивалю змогли не тільки вдосталь наласуватися овечим сиром - бринзою, яка у гурманів давно користується славою делікатесу, - а й узяли участь у розіграші лотареї, конкурсах, масових гуляннях.

На думку організаторів, щорічний фестиваль "Гуцульська бринза" повинен сприяти активнішому розвитку вівчарства, обміну технологіями виготовлення сиру, вурди, гуслянки та інших традиційних продуктів, пошукам ринку збуту. Але головну місію новий фестиваль уже виконав - він став одним із заходів, який привернув увагу туристів до неповторного гуцульського краю. До слова, Закарпаття вже має один "харчовий" фестиваль. Щозими в Мукачеві просто неба проводиться конкурс домашнього вина, яке виготовляють газди у своїх пивницях. Тож після зимового фестивалю "випивки" з'явився і осінній фестиваль "закуски". І господарям благо, і туристам радість. Олександр Гаврош. Закарпаття.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також