Амазонки действительно существовали

02.09.2000, 12:36

Такой сенсационный вывод сделали участники совместной российско-американской экспедиции, которые проводили раскопки возле села Покровка, затерявшемся в степях Южного Урала. (укр.)

До цього часу вони вважалися міфом - ці хоробрі войовниці, які майстерно володіли луком і стрілами, а щоб зручніше було стріляти, відрізали собі праву груднину. За легендами, вони заснували свою державу десь на узбережжі Чорного моря, вигнали геть усіх чоловіків, а для продовження роду використовували протилежну стать із сусідніх племен. Під час народження немовлят вбивали всіх хлопчиків, а дівчаток виховували "за своїм образом і подобою". Саме так написав про них у V столітті до нашої ери історик Геродот, який розмістив державу амазонок на південних просторах України та Росії.

Відкриття сучасних дослідників, як вони самі вважають, засвідчило, що до міфу про існування країни лютих пань, можливо, слід ставитися серйозніше, тим більше, що й жили вони зовсім поруч. - Запевняю вас, войовничі амазонки насправді не більше, ніж міф, - розсміявся директор НІІ археології РАН Рауф Мунчаєв. - Відрізали собі груди, вбивали новонароджених хлопчиків... Насправді ж, йдеться про скіфські чи сарматські поховання, де жіночі останки оточували зовсім не притаманними слабкій статі речами.

Але легенди про войовничих амазонок все ж мають під собою деякі історичні підстави. Свідчення, які дійшли до нас, стверджують, що жінки нерідко ходили в походи нарівні з чоловіками. Вони супроводжували в боях чоловіків у германських племенах, слідували за полчищами Чингісхана. Розкопки, проведені в 50-і роки на півдні України, виявили поховання багатьох жінок, в могилах яких лежали мечі, стріли, кинджали, щити та інші військові атрибути. Але ж кожну річ древні клали в могилу із значенням. Це підтвердили й знахідки в Покровці. У багатьох жіночих могилах там теж виявили бронзові кинджали, наконечники стріл, мечі, бруски для гостріння зброї та інші предмети, які вказують на їхню приналежність до племені воїнів.

Дані про свою роботу дослідники надр опублікували в наукових журналах та газеті "Вашингтон пост".
Инф. газеты "Молодь України".

Читайте також