Правительство обещает "крышу" для 2,6 миллионов украинцев

02.09.2000, 18:18

Правительство планирует с 2000 года по 2004 год почти вдвое увеличить годовой объем строительства жилья, что позволит улучшить жилищные условия около 2,6 миллионов украинцев. (укр.)

Третина українців мешкає в незадовiльних умовах - у примiщеннях, де на одну людину припадає менше ніж 9 квадратних метрiв житлової площi. Це гуртожитки, квартири, де проживають двоє або бiльше наймачiв, а також непридатні для життя помешкання. В середньому на кожного з 49 мільйонів громадян України припадає по 20,3 квадратних метра житлоплощі, що майже у два з половиною рази менше, нiж у розвинутих країнах свiту. Такi данi оприлюднено в постановi Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження прогнозу розвитку житлового будiвництва на 2000-2004 роки". "Житлова проблема є однiєю з найгострiших соцiально-економiчних проблем в Українi", - зазначається в документi, де підкреслено, що капiтальнi вкладення на будiвництво житла аж ніяк не забезпечують потреб соцiально незахищених верств населення, а також не відповідають сучасним вимогам. Будівництво даху над головою нині фінансується з трьох джерел: коштiв державного i мiсцевих бюджетiв (3,5%), пiдприємств (37,5%), а також населення (59%).

Тому уряд зобов'язався з 2000 до 2004 року майже вдвічі збiльшити рiчний обсяг будiвництва житла, що дозволить полiпшити житловi умови близько 2,6 млн. осiб. Зараз на квартирному облiку перебувають 2018 тис. сiмей ( понад 6 млн. осiб), 874 тис. з яких користується правом першочергового i позачергового отримання житла. Забезпеченiсть населення житлом з розрахунку на одну людину, як обіцяє уряд Ющенка, збiльшиться до 21,4 квадратних метра на кiнець 2004 року.

Для спорудження прогнозованої кількості квартир передбачається залучити 35,7 млрд. гривень: зокрема, з держбюджету - 2% вiд цiєї суми, з мiсцевих бюджетiв - 9%, за рахунок iпотечного та iнших видiв кредитування - 20%, коштiв населення - 45%, пiдприємств, установ i органiзацiй - 21%, iнших джерел - 3%.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також